54-åring köpte sex av 17-åring

En 54-årig tvåbarnspappa från Haninge har dömts för att vid två tillfällen ha köpt sex av en 17-åring. Samlagen ägde rum i hans bil, i skogsområden i Salem och Botkyrka.

Den 54-årige Haningebon fick kontakt med 17-åringen via en internetannons. I annonsen förklarade den i dag 18-åriga flickan att hon var i stort behov av pengar och att eventuella förslag kunde mejlas till henne.

Haningebon tog kontakt med flickan och hämtade vid första mötet upp henne på Medborgarplatsen i mars förra året, innan de åkte till ett skogsområde i Rönninge och hade sex. Enligt flickan skulle hon få 1 000 kronor för samlaget, men hon fick bara drygt halva summan.

Vid det andra tillfället, i april i fjol, hade de samlag i skogen vid Lida.

Flickan fick då 1 000 kronor utöver det som fattades från första tillfället.

Flickan blev gravid kort efter de två oskyddade samlagen och gjorde abort. Hon har uppgett att 54-åringen vägrade använda kondom, medan han sagt att det var ett gemensamt beslut. Bevisningen har inte heller varit tillräcklig för att binda 54-åringen till flickans graviditet.

54-åringen från Haninge och ytterligare fyra män från Stockholm har dömts till dagsböter för köp av sexuell handling av barn. Samtliga fyra betalade för sexuell kontakt med flickan.

– Jag yrkade på mer än böter, ett kortare fängelsestraff eller en villkorlig dom med samhällstjänst eller med böter, säger kammaråklagare Marie-Louise Pettersson, som menar att det faktum att 17-åringen var nära att fylla 18 har verkat som en förmildrande omständighet.

Fakta

Så säger lagen

Den som förmår ett barn mellan 15 och 17 år att mot ersättning utföra eller tåla en sexuell handling döms för köp av sexuell handling av barn.

Är personen över 18 år rubriceras brottet som köp av sexuell tjänst.

Är personen under 15 år rubriceras brottet som sexuellt utnyttjande av barn eller våldtäkt.

Källa: Sexualbrottslagen