56-årig skola får nytt liv

Mitt i Näsbyparksskolans hjärta, det nya atriumet, står Hedda Cederquist, Wera Schening och Linn Aldgård Lindblom som alla går i åttan. Fräscht och snyggt men lite svårt att hitta än, är deras omdöme.
Mitt i Näsbyparksskolans hjärta, det nya atriumet, står Hedda Cederquist, Wera Schening och Linn Aldgård Lindblom som alla går i åttan. Fräscht och snyggt men lite svårt att hitta än, är deras omdöme.
Gult, grönt, orange, blått och väldigt mycket rymd är det starkaste intrycket i den ombyggda Näsbyparksskolan.

– Det är mycket fräschare nu, fast lite svårt att hitta, säger Hedda Cederqvist i åttan.

Det var en nästan ny skola som mötte eleverna när de kom tillbaka­ till Näsbyparksskolan vid Näsbyparks centrum i förra veckan.­

När de gick på sommarlov hade skolan 395 elever. Nu får 600 elever plats i skolan som även rymmer årskurserna F–3, alltså förskoleklass, ettor, tvåor och treor.­

– Egentligen kan man säga att det bara är det röda teglet som är kvar av det gamla, säger skolans rektor Erik Juntikka.

Det är en klass mer det här läsåret än vad skolan är projekterad för men, enligt Erik, fungerar det eftersom lokalerna är flexibla och nioklasserna är små.

– Det blev ett visst elevtapp inför årskurs sju när bygget drog i gång. Nu är i stället söktrycket stort.

Det har varit tuffa år under tiden ombyggnaden pågått med två tillfälliga paviljonger som placerats på skolgården.

– Men skillnaden mot hur skolan­ var förut är stor. Det var trångt och besvärligt och roddigt att ha undervisningen utspridd i fyra olika­ hus, så som det var. Även personalens rum var utspridda. Nu har vi ett stort personal­rum och det är guld värt.

Den gamla matsalen är borta.­ I stället är den inredd i botten på det stora atriumet, samlings­lokalen, som ligger centralt i skolbyggnaden och dit alla korridorer leder. Den fungerar både som matsal och samlingssal men också ett ställe att sitta och arbeta eller mötas på.

Här finns utrymmen på flera plan och våningar och högst upp skjuter utbyggnader bestående av inglasade klass- och grupprum och långa terrasser ut.

– Här inne kan alla elever och lärare som finns i skolan samlas samtidigt. Men totalt ska lokalen kunna rymma 1 000 personer med ståplatser.

Det är imponerande, men frågan är hur väl atriumet sväljer ljuden från matsalen med skrällande tallrikar och bestick.

– Vi var oroliga för det innan det var klart men vi är mycket nöjda med ljudmiljön. Ljudet från matsalen dämpas fantastiskt bra.

Han är förvånad över hur lite bygget, som pågick i två och ett halvt år, egentligen störde.

– Vi har frågat eleverna om det men de verkar inte ha påverkats mycket alls.

Hedda Cederqvist och hennes kompisar Wera Schening och Linn Aldgård Lindblom har egentligen bara en invändning mot sin nya skola så här långt.

– Man får inte ha ytterskor på sig inomhus, berättar Wera. Det är ju bra på vintern när det är slaskigt­ men nu är det lite onödigt.

– Det finns särskilda skoskåp men nu bär vi mest omkring på skorna, säger Linn.

Fakta