6 000 hushåll får sina hyror sänkta

Hyran sänks för 6 000 hushåll i Botkyrka. Samtidigt blir hyran högre för nästan lika många.

– En bra lösning, säger Simon Safari på Hyresgästföreningen i Botkyrka-Salem.

I flera år har Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen arbetat med ett nytt system för att bestämma vad som påverkar hyrorna. Nu är förhandlingarna klara och redan från majhyran börjar de nya reglerna gälla.

– Det har tagit lång tid, men alla har gjort ett fantastiskt jobb, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Botkyrka-Salem.

För ungefär hälften av de 12 000 hyresgästerna innebär det nya systemet att månadshyran sänks med mellan 5 och 18 procent. Som mest kan det bli kring 2 000 kronor.

Samtidigt som många hyresgäster nu jublar får den andra hälften av Botkyrkabyggens hyresgäster ett klart tråkigare besked. 5 000-6 000 hushåll får räkna med att hyran höjs med mellan några hundra kronor och en tusenlapp.

De nya hyrorna avgörs av ett poängsystem med 50 kategorier. Hur nära det är till tunnelbana och affärer, vilket område lägenheten ligger i och husets standard ska exempelvis spela roll. Antalet poäng ligger sedan till grund för hur hög hyran blir.

– Det är på tiden att vi får ett verktyg för att kunna mäta värdet på boendet för våra hyresgäster. Om någonting skulle bli sämre tar vi bort poängen på de kategorierna, det är bruksvärde i dess rätta mening, säger Simon Safari som varit med i arbetet med att utforma systemet.

– Jag är övertygad om att det här kommer att bli ett verktyg för resten av länet och hela riket, säger han.

Förändringarna kommer att ske gradvis under fem år. För en hyresgäst som får hyran höjd med 1 000 kronor blir hyran alltså 200 kronor högre varje år, utöver ordinarie förändringar i hyran.

Det nya systemet är ett nollsummespel som Botkyrkabyggen varken tjänar eller förlorar pengar på.

– Det känns bra att vara överens om ett system med rättvisa hyror. Det är en trygghet för hyresgästerna att veta vad som gäller, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen.

– Tidigare kunde två likvärdiga treor i samma område ha helt olika hyror, nu drar vi ett streck över det.

Fakta

Vissa hyror höjs

Hyror höjs och sänks i alla områden, men flest hyror höjs i:

Delar av Tumba

Tullinge

Delar av Alby

Flest hyror sänks i:

Norsborg

Hallunda

Fittja

Delar av Alby

Storvreten

Källa: Hyresgästföreningen