ANNONS

6-åringar kan bli bussade till skola

Andrea Irving bor granne med Årstadalsskolan och är orolig för att hennes son inte ska få plats där när det blir dags att börja i förskoleklass. ”Jag anser att man har missbrukat ett förtroende. Processen med skolan borde ha kommit mycket längre”, säger hon.
Andrea Irving bor granne med Årstadalsskolan och är orolig för att hennes son inte ska få plats där när det blir dags att börja i förskoleklass. ”Jag anser att man har missbrukat ett förtroende. Processen med skolan borde ha kommit mycket längre”, säger hon.
108 barn får inte plats i förskoleklasserna i Årstadalsskolan till hösten. De får i stället gå i Brännkyrka gymnasium fram till 2018 då de kan flytta in i en ny skola.

Nu protesterar föräldrarna mot planen.
ANNONS

Årstadal växer så det knakar. Fram till 2020 ska 4 000 nya bostäder byggas i området.

Men det har inte byggts tillräckligt många förskolor och skolor för att kunna ta hand om alla barn.

Till hösten har inte Årstadalsskolan plats för de 108 barn som skulle ha börjat i förskoleklass där. För närvarande är lösningen att barnen ska åka buss till Brännkyrka gamla gymnasium i Midsommarkransen där de ska börja sexårsverksamheten.

Föräldern Andrea Irving är en av föräldrarna som vill stoppa förslaget. Hon har tillsammans med tre andra föräldrar tagit initiativet till en namninsamling och Facebookgruppen ”Skolplanerna i Årstadal”. Den uppkomna situationen är en följd av diskrepansen mellan förskoleplatser och skolplatser. Det finns 738 förskoleplatser i Årstadal men bara 326 platser i Årstadalsskolan.

– Ska förskolebarnen bara falla ned i ett svart hål, undrar Andrea som frågar sig hur det kommer sig att historien upprepar sig:

– Samma sak hände i Hammarby sjöstad för 15 år sedan. Större barnkullar och att barnfamiljer inte flyttar ut till villor i samma utsträckning har man sett länge, säger hon.

I Hammarby sjöstad har det varit brist på förskoleplatser sedan området byggdes. Än i dag går vart fjärde barn i sjöstaden i förskola utanför området.

Förslaget att barnen ska gå i Brännkyrka gymnasium fram till fjärde klass sågar Andrea och de andra föräldrarna. Det är skolans placering mellan E4:an och Essingeleden som oroar. Det förekommer akuta bullernivåer vid skolan enligt en kartläggning som Trafikverket gjort 2011. Och luftföroreningarna är höga.

Föräldrarna motsätter sig också att barnen ska få åka skolbuss dit med argumentet att det är onödigt att sätta in bussar i en redan trafiktyngd stad.

ANNONS

De vill också att den planerade skolan ska börja byggas tidigare och vara färdig tidigare än 2018.

– Staden är skyldig att snabba på, det får inte dröja fem år från nu. En grundskola ska finnas i ett närområde, säger Andrea Irving.

Lotta Edholm, (FP) är skolborgarråd och har ansvaret för planeringen av skolor.

– Brännkyrka gymnasium är inte spikat och jag tycker alternativet är olyckligt. Utbildningsförvaltningen letar efter andra alternativ, säger hon.

Hur kunde detta glapp mellan förskole- och skolplatser ske?

– Det har varit dålig planering från början. När Årstadal planerades trodde man att en skola skulle räcka. Och när man inte planerar en skola till från början blir det svårare att bygga en sedan. Det beror på att Stockholms stad inte äger någon egen mark i Årstadal, säger Lotta Edholm.

Förskolor är lättare att planera eftersom de ligger i bostadshus medan skolbyggnader är fristående.

Hur har befolkningsprognoserna kunnat slå så fel?

– Inte bara stadens planerare utan även bostadsbolagen trodde att det skulle flytta in färre barnfamiljer än det gjorde till Årstadal. Det tog tid att få insikten att vi har annorlunda boendemönster.

Fler väljer att bo kvar i sina lägenheter, trots att de har barn och många skaffar fler barn än de gjorde tidigare.

– Det är också extremt svårt att förutspå hur människor kommer att leva, säger Lotta Edholm.

Vad ska ni politiker göra för att detta inte ska hända igen?

– Stadsledningskontoret ska tillsätta en särskild samordning för skolplanering. Den ska samordna de inblandade förvaltningarna och stadsdelsnämnderna.

Fakta

Flest barn

Den nya skolan med förskoleklasser upp till årskurs nio ska byggas vid förskolan Årstaberg och får plats för ungefär 1 000–1 200 barn.

Först om fem år när skolan står färdig kommer glappet att minska mellan behoven i förskola och skola.

Liljeholmens stadsdel ökar mest i Stockholm. Ingen annan stadsdel har så många barn.

Källa: Stockholm stad