60 000 klappar kommer som ett brev på posten

Göran Ericsson på Coop Extra är van vid köer så här års.
Göran Ericsson på Coop Extra är van vid köer så här års.
Drygt 60 000 julklappar köpta på nätet väntas hamna under Huddinge-granar i år.

Förmiddagar före lunch är bästa tiden att hämta ut paketen, tipsar utlämningen vid Coop Extra i Huddinge centrum.

När Lokaltidningen Mitt i besöker paketutlämningen på Coop Extra är det först tomt på kunder. Göran Ericsson som arbetar här förklarar att det bara är tillfälligt:

– Vi brukar alltid vara två som jobbar här, köerna kan bli uppemot tio meter långa långa.

Den som vill slippa köa för sina paket bör komma hit när ruschen är som minst.

– Förmiddag innan lunch eller efter lunch men innan eftermiddagen är bästa tiden, säger Jenny Linder, som också arbetar vid paketutlämningen.

Julklappshandeln på nätet ökar konstant, enligt Posten. I fjol levererades 60 054 paket till invånare i kommunen, och enligt Posten tyder mycket på att det blir fler i år.

Enligt Postens och SCB:s sammanställning är de flitigaste e-handlarna i Huddinge framför allt unga, studerande och nöjesintresserade singlar. Sett över hela länet är det populärast att köpa hårda paket. Böcker, till exempel, står för 57 procent av e-julhandeln, följt av dvd-filmer, leksaker och kläder. I hela landet beräknas var tredje person mellan 18 och 79 år handla på nätet i jul, för i snitt cirka 1 700 kronor, enligt en Sifomätning från i oktober. I hela Sverige omsatte e-handeln 28 miljarder kronor under förra året, den förutspås nu växa med ytterligare 13 procent i år, till cirka 31 miljarder kronor.

Men när det gäller den totala rankningen i Stockholms län så hamnar Huddinge först på 20:e plats i e-julhandeln. Toppar gör Nykvarn, Ekerö och Vallentuna. Sist hamnar Stockholm och Solna, på plats 25 respektive 26.

Inne vid paketutlämningen där Göran Ericsson jobbar växer sig nu kön allt längre. En av dem som hämtar ut sitt paket är Susanne Trane från Huddinge.

– Jag brukar handla på nätet ganska ofta, nu har jag beställt lite julklappar till mig själv. Det brukar gå rätt så fort att få sakerna så jag har beställt allt från möbler och böcker tidigare, säger hon.