ANNONS

60-åring åtalas i rekordhärvan

I november hittade polisen 23 kilo amfetamin i en bil och ett släp vid Ullnasjön.

Nu har en man åtalats för det största narkotikabeslaget som gjordes i landet under förra året.
ANNONS

När poliserna gick fram och pratade med den 60-årige Åkersbergabon var han märkbart nervös. Inte konstigt. I lastbilen hade han tre kilo amfetamin. Gömt under lite jord på släpet låg ytterligare 20 kilo, värt runt fem miljoner kronor i missbrukarledet.

I fredags var det dags för rättegång mot mannen i Attunda tingsrätt.

– Det här är så pass mycket narkotika att påföljden kan närma sig maximistraffet på tio års fängelse – om åtalet bifalls i sin helhet, säger kammaråklagare Anne-Marie Nyholm till Mitt i.

Narkotikabeslaget, det största inne i landet under hela förra året, gjordes i mitten av november vid Ullnasjön.

En polispatrull fattade misstanke mot den lilla lastbilen som stod parkerad vid Torkanvägen på gränsen mellan Täby, Vallentuna och Österåker. De beslöt sig för att prata med föraren.

Enligt åklagaren Anne-Marie Nyholm har 60-åringen, som tidigare dömts för liknande brott, medgett att han känt till de tre kilo narkotika som fanns i lastbilen. Den mängden är i sig tillräcklig för att han ska kunna fällas för grovt narkotikabrott.

När det gäller resten av knarket har mannen inte gjort några medgivanden.

Vanligtvis brukar amfetamin smugglas antingen från Baltikum och Polen eller Holland och Belgien. Varifrån det här partiet kom vet inte polisen.

I lastbilen fanns förutom knark även småpåsar, en sked och en våg.

ANNONS

– Vi har stor anledning att tro att narkotikan skulle spridas vidare bland annat i Roslagen, säger Lars Wallberg, spaningschef på Roslagspolisen.

Mitt i den 22 november 2011.