ANNONS

60 döda kajor kan ha förgiftats

Över 60 kajor misstänks ha blivit förgiftade i Bro centrum förra veckan.

– Det såg ut som en skräckfilm där. Det var fullt med skelett och fjädrar blandat med levande och döda fåglar på marken, säger Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab som vårdar de skadade fåglarna.
ANNONS

Ideella föreningen Svenska djurambulansen fick första larmet om att det låg mängder av döda kajor i Bro Centrum förra tisdagen.

– Det är helt fruktansvärt, vi hämtade åtta halvt levande och ett antal döda i tisdags och på onsdagen hämtade vi elva till, varav fyra var döda, säger Elise Sjödahl på Svenska djurambulansen.

I torsdags var antalet uppe i över 60 döda kajor. Fåglarna hade krupit in i två buskage för att gömma sig, berättar Elise Sjödahl.

– Vissa låg upp och ner och levde fortfarande, andra hade dött med huvudet nedåt. Det var jättejobbigt att se, det såg ut som en masslakt, jag har aldrig varit med om det tidigare. Först tänkte jag att de ätit jästa bär, men nu verkar det som att de fått i sig gift. Det verkar som att de fått en lång och plågsam död, säger hon.

Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab, som tar hand om de skadade fåglarna, är säker på att fåglarna fått i sig gift.

– Jag fick in 18 fåglar under tisdagen och onsdagen. Dem som jag har gett medicin mot råttgift har svarat bra på det, så jag tror att det är det som de fått i sig, säger han.

Förra veckan var fem av kajorna fortfarande vid liv.

– Fyra av dem har piggnat till och en har börjat gå. Jag är ganska säker på att de kommer att klara sig, säger Victor Persson.

Han menar att det såg ut som ett slagfält i Bro centrum.

ANNONS

– Det såg ut som en skräckfilm där. Det var fullt med skelett och fjädrar blandat med levande och döda fåglar på marken.

Victor Persson har skickat fyra fågelkroppar på analys hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). I morgon, onsdag, får han ett preliminärt besked om vad som orsakat massdöden. Det slutgiltiga testresultatet kommer först om några veckor. Då har ett labb i USA analyserat proverna.

Thomas Wenninger, på enheten för miljöforskning och övervakning på Naturhistoriska riksmuseet menar att det är angeläget att fåglarna analyseras snabbt för att få reda på vad de dött av.

– Det mest sannolika när så många dör på ett och samma ställe är att de har förgiftats. Är det så att någon medvetet lagt ut gift så är det ett brott som bör utredas av polis, säger han.

Anna Davidson, handläggare på miljö och hälsa på Upplands-Bro kommun säger att de har undersökt platsen och att en polisanmälan har lämnats in.

Kommer ni att sanera marken?

– Nej, det har vi inga planer på. Men vi har anlitat en viltvårdare som kommer att hålla koll i området så att det inte ligger döda fåglar där. Vi vill inte att några andra djur ska äta dem och bli sjuka, säger hon.

Dem som jag har gett medicin mot råttgift har svarat bra på det, så jag tror att det är det som de fått i sig.Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab

Fakta

13 svanar fick i sig bly på Djurgården

Den 23 januari 2013 hittades 13 döda råkor och kajor på Västra stationstorget i Lund. Efter en analys på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visade det sig att fåglarna förgiftats.

I juni rapporterade SVT att 15 fågelungar dött under mystiska omständigheter i Hökälla naturområde på Hisingen, Göteborg. Enligt SVA blev de blyförgiftade.

13 knölsvanar hittades döda på Djurgården i våras. I tre fall bekräftades blyförgiftning. Det är oklart om svanarna fick i sig bly i naturen eller om någon avsiktligt matat dem med bly.

Källa: SvD, SVT, Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.