600 000 kronor ska locka fler unga till boxningen

Det är en boxningsklubb – men också en mötesplats för ungdomar.

Nu får Rinkeby boxningsklubb 600 000 kronor för att locka fler unga.

I källaren på Rinkebytorg 8 huserar Rinkeby boxningsklubb på 220 kvadratmeter. Verksamhetschefen Salle Öztürk, som tog över boxningsklubben 2010, talar i ordalag som ”här nere” om klubben och ”där uppe” om det övriga i Rinkeby.

– Vi försöker hjälpa till med att aktivera ungdomar. Vi har öppet mellan 16 och fram till 23, ibland till midnatt, och skulle behöva anställa fler, så vi kan ha öppet även under dagtid för andra aktiviteter som yoga eller dans. Jag är inte bara boxningstränare, utan fungerar även som psykolog, far, bror och vän. Vi har även läxhjälp, säger Salle Öztürk, som själv tillbringar nästan all sin vakna tid i lokalen.

– Man skulle kunna göra mycket mer av den här lokalen, som behöver byggas om. Det känns som att stadsdelsförvaltningen har glömt bort oss, fortsätter han.

Klubben har ansökt om bidrag från staden och i tisdags förra veckan beslutade idrottsnämnden att bevilja 600 000 kronor till klubbens prova-på verksamhet för barn och unga.

Projektet finansieras genom nämndens idrottsbonus och i det ingår även en särskild satsning på tjejverksamhet. Idrottsnämndens idrottsbonus infördes förra året för att nå barn och unga som inte tränar.

– Man kan komma in och ta på sig ett par handskar och slå lite på säckar. Gillar man det kan man testa att vara med på ett träningspass. Boxningsklubben ska vara en mötesplats för ungdomar som redan är här, men också för de som är utanför. Vi kan aktivera ungdomarna på olika sätt, man kan boxas eller träna i gymmet, säger Salle Öztürk.

Nu planerar klubben att bland annat köpa in soffor, tv-spel, pingisbord och schackspel för att det ska finnas något att göra för alla.

Vad gör ni för att locka tjejer?

– Tjejverksamheten har varit aktiv sedan tidigare men nu vill vi expandera den. Vi har gjort så att de känner sig hemma och tvättat bort stämpeln att det bara är gangsters som håller till här. Nu tänkte vi försöka möta barn från 11 år och uppåt, säger Salle.

– Boxning är en växande sport med cirka 15 000 aktiva utövare i Sverige. Jag välkomnar Rinkeby boxningsklubbs initiativ att locka fler tjejer och funktionshindrade till boxningen, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius (M).

Förutom boxningsklubben har Shanta IF Basket, som är aktiva i Rinkeby och Södra Järva, fått 170 000 kronor i idrottsbonus för att utbilda fler kvinnliga ledare inom basketen och på så sätt locka fler tjejer och personer med funktionsnedsättning till sporten.