600 barn utbildas i tolerans

Kungsängenbon Mary Juusela utbildar Vittraskolans elever i veckan.
Kungsängenbon Mary Juusela utbildar Vittraskolans elever i veckan.
Kampen mot främlingsfientligheten förs bäst vid köksbordet. Det tycker Kungsängenbon Mary Juusela. Den här veckan utbildar hon 600 Järfällaelever i tolerans.

Mary Juusela kom till Sverige från Indien som 1-åring. Hela sitt liv har hon då och då fått höra att hon ska ”åka hem” eller ”inte hör hemma här”. I dag är hon 34 år och bor i Kungsängen. Men i stället för att låta sig tryckas ner använder hon sin bakgrund som en språngbräda.

Den här veckan utbildar hon Vittraskolans elever, lärare och föräldrar i Jakobsberg i tolerans. Att vara tolerant är nämligen något som alla kan lära sig, men Mary.

– Som barn till två finnar som vuxit upp under andra världskrigets slut har jag fått itutat i mig att tatueringar är något som bara kriminella har. När jag ser människor med tatueringar så blixtrar den fördomen till hos mig under en millisekund. Men som person har jag lärt mig att tycka annorlunda. Jag är inte mina föräldrar. Jag bär den fördomen med mig, men jag väljer att tycka annorlunda.

Mary Juusela har tidigare skrivit två böcker om adoption och arbetat mot barnfattigdom för stiftelsen Aiducatuis. Numera driver hon företaget Lika Olika som arbetar med att utbilda människor i tolerans. Den här veckan är hon i Järfälla.

– För att få till en hållbar förändring i människors attityder måste man först nå en insikt. Det handlar om att tilltala alla eller nå fram till människor där de befinner sig i sitt liv, just nu. Både för att fånga upp dem som utsätter andra för fördomar och för att stärka dem som blir utsatta, säger Mary Juusela.

Lika viktigt att inte peka ut någon som avvikare är det att inte skuldbelägga människor för deras fördomar.

– Det är först när du förstår att det bara handlar om dig själv som du kan göra skillnad. Det är så lätt att peka finger åt en annan grupp, men det som du måste göra är att i stället rikta det där fingret mot dig själv – vad kan jag göra?

Snart kommer Järfälla ha fått 600 nya förändringsagenter – så kallar Mary de som genomgått hennes utbildning i tolerans.

– De är fullt rustade för att gå ut och välja vilket spår de ska ta. Jag vet att jag har valt den långa, svåra vägen. I stället för att jobba uppifrån i pyramiden och debattera med politiker och makthavare har jag valt att jobba nerifrån. För jag tror att vi måste nå ut, runt till varje köksbord runt om i landet. Det är där gnistan för en förändring kan tändas.

Fakta

Har gett ut två böcker

Namn: Mary Juusela

Ålder: 34 år

Bor: Kungsängen

Böcker: Banden som gör oss till familj (debutbok 2010), Adoption: Den stora återresan (2014)

Familj: Gift med Micke, femårig son. Mamma Anna och pappa Raimo.

Aktuell: Föreläser om tolerans på Vittraskolan i Jakobsberg.

Läs mer: Om Mary, hennes böcker och hennes föreläsningar