600 i protest mot bussnedskärning

Under torsdagen är Arriva i Täby centrum för att samla in synpunkter från resenärerna. Några som tänker ta sig dit är boende i Östra Byle som blivit av med sin buss mot stan.

– Jag ska överlämna en protestlista med 600 namn, säger Linda Timsäter, 41.

Bussbolaget Arriva kommer att ha medarbetare i Täby centrum under torsdagseftermiddagen. Syftet är att ställa frågor till resenärer om hur de ser på kollektivtrafiken. Kaffe bjuds det på också, lovar företaget.

Men Linda Timsäter från Östra Byle har inte siktet inställt på fika när hon beger sig till centrum i eftermiddag. Hennes plan är i stället att framföra sitt missnöje.

– Vi har samlat in namn via en Facebooksida där vi protesterar mot nedskärningarna av busstrafiken i Östra Byle, säger Linda Timsäter.

Sammanlagt 600 personer har skrivit på listan. Anledningen är att buss 611 inte går till Östra Byle längre, vilket Mitt i Täby berättat om tidigare.

De boende är numera tvungna att ta en buss till Täbyvägen och byta för vidare färd mot Danderyds sjukhus. Resultatet är betydligt färre turer i rusningstrafiken. Många vittnar dessutom om att det ofta är lång väntan vid bytet av buss.

Visserligen har Arriva ökat antalet turer på anslutande bussar men det är långt ifrån tillräckligt, anser Linda Timsäter.

– Vi kan inte ta oss till våra jobb med kollektivtrafik längre och våra barn har mycket svårt att ta sig till skola och aktiviteter.

Hon menar också att många pensionärer i området nu är mer eller mindre avskurna från övriga Täby.

– Det blir ofta lång väntan i kyla och det är inte säkert att man klarar av det om man är lite äldre.

Linda Timsäter upplever att det finns ett mycket stort engagemang för att få tillbaka direkttrafiken. Hon tror att namninsamlingen kan hjälpa till.

– Det verkar som om kommunen och landstinget helt släppt kontrollen över kollektivtrafiken och det är väldigt oroande inte bara för oss utan hela samhället.

Ola Insulander är kommunikatör på Arriva. Han kan i dag inte ge besked om förändringar i trafiken till Östra Byle men säger att det diskuteras inför nästa tabellskifte vid midsommar.

– Det finns ett färdigt förslag om en förlängning av buss 611 till Östra Byle. Vi väntar bara på ett godkännande av SL, säger Ola Insulander.

Arriva kommer att vara vid bussterminalen i Täby centrum mellan 15 och 17 i dag, torsdag.