60000 besökte gallerian – första dagen

Varmt och rejält trångt på premiären. Men det verkar inte avskräcka – många besökare lovade att komma tillbaka en annan dag.
Varmt och rejält trångt på premiären. Men det verkar inte avskräcka – många besökare lovade att komma tillbaka en annan dag.
Lisa Bratt, 14, och Lovisa Syrén, 14, Borås:  "Vi har åkt hit bara för galleriainvigningen, men vi var VIP så vi fick komma in innan alla andra. Vi har hunnit shoppa en del, parfymer och body lotion och ett par tröjor"
Lisa Bratt, 14, och Lovisa Syrén, 14, Borås: "Vi har åkt hit bara för galleriainvigningen, men vi var VIP så vi fick komma in innan alla andra. Vi har hunnit shoppa en del, parfymer och body lotion och ett par tröjor"
Kerstin och Viking Sprang, Spånga:  "Det är otroliga köer och svårt att få överblick när det är så stort. Men vi kommer tillbaka, vi är pensionärer och har gott om tid.
Kerstin och Viking Sprang, Spånga: "Det är otroliga köer och svårt att få överblick när det är så stort. Men vi kommer tillbaka, vi är pensionärer och har gott om tid.
Conrad Hildebrandt, 20, och Gabriella Larsson, 22, Solna:  "Det är väldigt mycket folk, men det finns hissar, dock var det lite oklart var de låg. Men det är enkelt att ta sig fram, inga trösklar, och det finns bra och stora toaletter", säger Conrad. "Vi bor ju här ovanpå gallerian så vi kommer att vara här ofta och käka, shoppa och vardagshandla", säger Gabriella.
Conrad Hildebrandt, 20, och Gabriella Larsson, 22, Solna: "Det är väldigt mycket folk, men det finns hissar, dock var det lite oklart var de låg. Men det är enkelt att ta sig fram, inga trösklar, och det finns bra och stora toaletter", säger Conrad. "Vi bor ju här ovanpå gallerian så vi kommer att vara här ofta och käka, shoppa och vardagshandla", säger Gabriella.
Lina Samir, 21, och Alana Alsalehi, 22, Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad:  "Vi är inte här för shoppingkänslan ikväll utan för upplevelsen. Det är så stort och fint, här finns verkligen allt man behöver. För oss gör det inget att det är mycket folk, det hör till och är något vi gillar. Vi kommer definitivt åka hit och julshoppa."
Lina Samir, 21, och Alana Alsalehi, 22, Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad: "Vi är inte här för shoppingkänslan ikväll utan för upplevelsen. Det är så stort och fint, här finns verkligen allt man behöver. För oss gör det inget att det är mycket folk, det hör till och är något vi gillar. Vi kommer definitivt åka hit och julshoppa."
Marcus, Magdalena och Ester Sundkvist, Vällingby:  "Det är en upplevelse, vi kommer nog tillbaka till julhandeln", säger Magdalena. "Invigningen var kaotisk. Det var så trångt att man fick klaustrofobiska känslor. Dörrarna till garaget gick inte att öppna, det var oansvarigt att ta in så mycket folk med tanke på säkerheten", säger Marcus.
Marcus, Magdalena och Ester Sundkvist, Vällingby: "Det är en upplevelse, vi kommer nog tillbaka till julhandeln", säger Magdalena. "Invigningen var kaotisk. Det var så trångt att man fick klaustrofobiska känslor. Dörrarna till garaget gick inte att öppna, det var oansvarigt att ta in så mycket folk med tanke på säkerheten", säger Marcus.
Osanna och Anna-Karin Eskilsson, Nacka:  "Det känns extremt stort allting. Hittills har vi shoppat underkläder och tröjor. Vi bor nära Nacka Forum men det känns så tomt i jämförelse med det här. Vi åker nog hit igen"
Osanna och Anna-Karin Eskilsson, Nacka: "Det känns extremt stort allting. Hittills har vi shoppat underkläder och tröjor. Vi bor nära Nacka Forum men det känns så tomt i jämförelse med det här. Vi åker nog hit igen"
Nja, några svar direkt blev det inte under premiärkvällen.
Nja, några svar direkt blev det inte under premiärkvällen.
Invigningen av Mall of Scandinavia blev en pyramidal succé – i alla fall sett till antalet besökare. För visst var det stundvis kaotiskt och trångt när tiotusentals ville se det nya shoppingtemplet.

Men många lovar trots det att komma tillbaka.

– Butikerna har haft en fantastisk försäljning och behövt fylla på varor redan idag, säger Madeleine Castenvik Holt, Communication Manager Nordic på Unibail-Rodamco.

Första dagen för Mall of Scandinavia ser alltså ut att ha blivit en kassamässig succé, enligt företaget. Och ska man tro majoriteten av besökarna så kommer succén att bestå.

För trots det bitvisa kaos som uppstod – undertecknad hamnade mitt i störtfloden av människor – var också många övertygade om att det är här deras julshopping kommer att ske.

– Just nu känner jag att jag nästan kvävs, men det är nog mycket lugnare när det gått några dagar. Jag älskar att shoppa, det är därför man skaffar en dotter. Det är jag som betalar. Vi kommer att ta pendeln hit och shoppa, säger Adina Badea som är här med dottern Linda.

Ledningen för Mall of Scandinavia togs på sängen av det stora intresset. Men trots falska brandlarm och insläppsstopp – något otämjbart kaos vill de inte kännas vid.

– Vi delar inte uppfattningen att det var kaos, det var ett stort tryck under en kort tid, men senare under kvällen blev det mer normala flöden. Vi hade förberett med polis inklusive polisbefäl och räddningstjänst på plats. Tillsammans hade vi kontroll på situationen, säger Madeleine Castenvik Holt.

Hon uppskattar att uppemot 60 000 personer besökte gallerian under den första dagen.

– Det var många som ville komma in men dessvärre fick vända, säger hon.

Många var även de som inte ens kom fram. Vissa köer nådde norrut till Sollentuna som in till city, menar taxiförare.

För att kunna ta emot framtida shoppare och besökare i Arenastaden ska trafiksystemet nu trimmas in. Anställda på Solna stad stod ute och mätte trafiken.

Snart sätts även smarta elektroniska trafikskyltar upp som i realtid ska visa den bästa färdvägen.

Shopping Extra Allt – men sänk volymen!

”Unexpected shopping”, oförväntad shopping, är Mall of Scandinavias motto. Just på invigningsdagen fick man dock allt man förväntat sig av kökaos, skrikande barn och panikslagna pensionärer.

Men tänker man bort känslan av sardinburk är Mall of Scandinavia en lyckad historia. Den som lyckas få överblick i det enorma köpcentrumet kommer att hitta mycket. Butikerna har folklig bredd från Cubus till Michael Kors. Just mixen av kedjor, butiker med Sverigepremiär och flera flaggskeppsbutiker kan locka folk.

Restaurangutbudet varierar mellan snabbmat och fredagsmys, men O’Learys och Vapiano tilltalar nog barnvagnsmaffian. Restaurangerna har ”uteserveringar” där himlen är tusentals blinkande LED-lampor (epilepsivarning). För den som har överseende med en shoppingkasse i tallriken funkar det säkert. Den som vill tömma blåsan efter ett par glas cava får dock masa sig iväg till de offentliga toaletterna.

Gallerians storlek är både plus och minus – men går man vilse kan man med en app hitta sina vänner. I appen kan man också boka parkering, personal shopper eller hitta tillbaka till bilen.

Oavsett om man är överklass eller ensamstående mamma (eller både och) kan man hitta något i gallerian – från lyxen på Flagship Avenue till det gratis lekrummet för barn.

Mall of Scandinavia vill tilltala alla sinnen, men volymen på musiken är på konsertnivå, så snälla – skruva ner!