Cyklade rakt in i skylten

Jaswinder Kaur skadade nacken när hon cyklade rakt in i en felplacerad skylt.
Jaswinder Kaur skadade nacken när hon cyklade rakt in i en felplacerad skylt.
Jaswinder Kaur cyklade in i en felplacerad skylt i mörkret och skadade nacken.

Hon är långt ifrån ensam om att råka illa ut – många trafik­olyckor har inträffat i Huddinge den senaste tiden.

Cykelvägen är välbekant. Jaswinder Kaur brukar cykla mellan sitt hem i Tullinge och jobbet på Karolinska sjukhuset, där hon är undersköterska. Men sent en kväll stod en skylt på vägen vid korsningen Hälsovägen och Katrinebergsvägen, där Kästa skola håller på att byggas – och Jaswinder Kaur cyklade rakt in i den.

– Jag blev helt chockad. Jag slog huvudet i skylten och fick åka till sjukhuset.

Där misstänktes en spricka i nacken och Jaswinder Kaur fick nackkrage för säkerhets skull. På jobbet har hon hört om flera som råkat ut för samma sak, varav en fick näsfraktur.

– Jag känner till totalt sju personer som också skadat sig. Skylten var helt felplacerad, och syntes inte i mörkret. Kommunen borde ha bättre koll på sina arbetsplatser, säger Jaswinder Kaur.

Hon har nu begärt skadestånd från Huddinge kommun, som skickat vidare ärendet till sitt försäkringsbolag.

Annika Löfmark, projektledare för trafiksäkerheten vid Huddinge kommun, menar att det tyvärr inträffar att skyltar och liknande placeras felaktigt vid byggarbetsplatser.

– Vi gör kontroller vid byggarbetsplatser och de måste ju följa trafikanordningsplaner. Men tyvärr händer det att skyltar ställs ut fel på gång- och cykelvägar.

Förutom cykelolyckor har många allvarliga bilolyckor inträffat under året. Enligt trafikpolisen vid Södertörn har åtta personer omkommit i trafiken i Södertörn, jämfört med fyra förra året.

– Vad de allvarliga olyckorna i år beror på vet vi inte – vi kan inte se några yttre omständigheter. Här har inte varit halt eller så. Vi får utreda vad det kan handla om, säger Lembit Vilidu vid trafikpolisen i Södertörn.

Kommunen arbetar mestadels proaktivt, menar Annika Lötmark. Men när det har skett olyckor försöker kommunen ta lärdom av det inträffade.

– Vi har ännu inte analyserat olyckorna som skett i år, men vi vet redan att Kungens kurva är en plats där det är svårt att förebygga olyckorna, säger Annika Löt-mark.

Det var där en kvinna och hennes hund omkom för cirka tre veckor sedan, då de blev påkörda vid ett övergångsställe där det är dubbla körfält.

– Vi vill göra mer i Kungens kurva, men det är svårt eftersom det är höga framkomlighetskrav – hela området är ju byggt för ­biltrafik. Och sedan ska kollektivtrafiken kunna ta sig fram, därför kan vi inte göra för skarpa gupp, menar Annika Lötmark.

Fakta

Många olyckor den senaste tiden

27 november: En bil körde av Lissmavägen. Bilen voltade och föraren fördes till sjukhus.

23 november: Förra lördagen körde en bil in i ett träd vid Vårby allé. Föraren klipptes loss och fördes till sjukhus.

2122 november: Två bilar ­frontalkrockade på Glömsta­vägen. En 66-åriga kvinna omkom.

10 november: I Kungens kurva omkom en kvinna och hund den när de blev påkörda vid övergångsställe.

4 november: Ett äldre par blev påkört vid Mossvägen. Mannen skadades allvarligt.