61-årig man dömd för styckmordet

En 61-årig man stack ihjäl sin vän med cirka 100 knivstick. Därefter styckade han kroppen.

Nu har han dömts till rättspsykiatrisk vård.

De två männen hade levt tillsammans som vänner i närmare 40 år. När 61-åringen i december misstänkte att han skulle bli utkastad ur lägenheten i Skogås stack han ihjäl 64-åringen med runt 100 knivstick. Offret avled av den samlade blodförlusten. Efter mordet styckade 61-åringen kroppen och lät den ligga kvar i lägenheten, täckt av sopsäckar.

Brottet uppdagades då släktingar inte fick tag på 64-åringen. Dagen före julafton försökte de besöka lägenheten, men en stank i trappuppgången fick dem att larma polis. I lägenheten satt 61-åringen, som menade att sambon hade rest bort. Men i ett låst rum återfanns kroppen. 61-åringen greps misstänkt för mordet och för brott mot griftefriden.

– Jag kan varken förneka eller erkänna. Jag minns inte vad som hände, jag var kraftigt berusad vid tillfället, sa den 61-åriga mannen under rättegången.

Under rättegången spelades ett videoförhör upp som genomfördes strax efter gripandet. Vid detta erkände mannen, och sa att han hade blivit arg för att han upplevde att han skulle bli utkastad ur lägenheten.

Mannen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han har en allvarlig psykisk störning. Åklagaren Marcus Ekman ansåg därför att mannen borde dömas till rättspsykiatrisk vård, vilket han nu också gör.

Lokaltidningen Mitt i Huddinge har sökt 61-åringens advokat för en kommentar.