61-åring fick flicka att posera naken

Den 61-årige mannen kallade sig i chatten för ”farbror”. Snart uppmuntrade han 14-åringen från Nacka att posera i webbkameran.

Nu döms han för sexuellt ofredande för andra gången.

De träffade varandra på ett chattforum på internet i fjol, den 61-årige mannen och den då blott 14-åriga Nackaflickan.

Bevisningen består av utdrag ur deras chattkonversationer. Av den framgår att de flera gånger kommunicerade via webbkamera. Han bad henne ta av sig, visa upp sig och utföra olika sexuella handlingar. Han kallade sig själv ”farbror”.

Enligt flickan berättade hon för mannen att hon bara var 14 år. Och rätten konstaterar i domen att hon även vid rättegången gav ”intryck av att vara ung”.

Rätten menar att det är uppenbart att 61-åringen varit drivande, lett in konversationen på sex och erbjudit sig att visa sitt kön.

Mannen menar själv att han endast visat sitt ansikte och att han inte kände till hennes låga ålder.

Enligt rätten innebär brotten en allvarlig kränkning av flickans personliga integritet.

Vid en genomgång av mannens dator visade det sig att han också hade 130 bilder med barnporr och tio filmer.

Mannen har tidigare dömts för sexuellt ofredande vid två tillfällen 2011.

Nu döms han för utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnporrbrott.

Han döms till skyddstillsyn med övervakare och ska genomgå frivårdens behandlingsprogram för sexualbrottsdömda män för att minska risken för återfall. Mannen ska dessutom betala 22 400 kronor i skadestånd till Nackaflickan.

Fakta

Dramatisk ökning av brotten

I fjol polisanmäldes 758 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering i Sverige. Det är en ökning med 268 procent jämfört med året innan.

I Stockholms län polisanmäldes 59 fall 2012, det är en ökning med 34 procent. Fram till och med oktober i år har det redan kommit in fler anmälningar (66) i Stockholm än under hela 2012.

Källa: Brottsförebyggande rådet