ANNONS

62-årig man åtalas för djurplågeri

ANNONS

En 62-årig man från Upplands-Bro åtalas för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Under hösten 2010 ska han ha hållit sina sex hundar av rasen Cavalier King Charles spaniel instängda i garaget till sin egen fastighet.

Det var ett anonymt tips som ledde till att vanvården uppdagades. När djurskyddshandläggarna besökte fastigheten möttes de av närmast apatiska hundar, som i flera månader hade levt i sin egen avföring och utan varken mat eller vatten.

Enligt länsstyrelsens rapport fanns det både riv- och bitmärken i dörren, runt fönstren och på väggarna, vilket tydde på att hundarna själva hade försökt att gräva sig ut ur garaget. Två av hundarna var tvungna att avlivas strax efteråt.

– Det var katastrof. Det värsta jag har sett i min roll som djurskyddshandläggare. Vi fick yrsel, ont i lungorna, kunde inte andas och var nära att kräkas, sa en av djurskyddshandläggarna som var med vid inspektionen till Lokaltidningen Mitt i.

Länsstyrelsen utreder nu om den åtalade mannen ska få djurförbud.

– Om en person döms för djurplågeri så gör man en utredning om djurförbud. Men i det här fallet inväntar vi inte tingsrättens dom, säger djurskyddshandläggare Anna Mattsson.

Åklagaren Helena Jäderström ser allvarligt på det som hänt och anser att han ska dömas.

– Det är alltid allvarligt när man utsätter djur för vanvård. Men jag vill inte säga något om vad det kan bli för straff. Av utredningen har det framgått att mannen mått dåligt och straffet kan vara beroende av det.

ANNONS