ANNONS

63 lärare har slutat på tre år

Jan Hultberg på Lärarnas riksförbund.
Jan Hultberg på Lärarnas riksförbund.
Sundbyberg dras med dåligt rykte bland lärare och många väljer kommuner som betalar mer.

– Bästa sättet att höja lönen är ju att byta kommun, säger Jan Hultberg.
ANNONS

Det har nyss varit skolavslutning på flera håll i Sundbyberg. Men det finns de lärare som inte återvänder till klassrummen efter lovet.

På ett år har 23 av 218 lärare i de kommunala skolorna sagt upp sig från sina fasta tjänster. På tre år 68. I ett brev till kommunen skriver en förälder att barnet haft sex lärare på tre läsår.

Så varför flyr lärarna? Facken pekar på lönen som ett viktigt skäl. I Lärarnas riksförbunds senaste löneranking hamnar Sundbyberg på plats 19 av 24 i Stockholms län.

– Vi har haft stor omsättning, jag vet flera som ser sig om efter andra jobb just nu. Lönen spelar en viktig roll i det. Bästa sättet att höja den är att byta kommun, man kan komma upp 5 000 bara man går över kommungränsen, säger Jan Hultberg. Han har jobbat som lärare på Ängskolan i 35 år och är avgående ordförande för Lärarnas riksförbund Sundbyberg.

Han beskriver en snöbollseffekt där ett par uppsägningar får fler att följa efter.

– Så var det på Grönkullaskolan efter branden 2013, till slut hade nästan alla sagt upp sig.

Jan Hultberg ser flera risker.

– Det klart det inte är bra att byta lärare varannan termin. Kontinuitet är viktigt, utan den kan det bli oroligt. Elever testar nya lärare och föräldrakontakt tar också sin tid, säger han.

Utlysta lärartjänster i Sundbyberg har få sökande. Jämfört med grannkommunerna dras kommunen med dåligt rykte bland lärare.

ANNONS

– Stockholm och Sollentuna har tillexempel satsat mycket på sina lärare medan Sundbyberg halkat efter. Det skapas en bild bland lärare av vilka kommuner som satsar, och Sundbyberg har inte varit en sådan, säger Malin Engström, ordförande för Lärarförbundet Sundbyberg.

Skolpengen har för 2016 höjts med 2,5 miljoner, 2017 är höjningen 9 miljoner. I maj togs beslut om en särskilt lönepott på 2,9 miljoner.

För lärarna har lönen i år ökat drygt fyra procent. Nu är det politiska målet är att komma i kapp Stockholm i lönenivån. Nödvändigt, anser facken.

– En sådan här satsning på lönerna i Sundbyberg har inte gjorts sedan 2004, säger Jan Hultberg.

Han räknar med cirka 1 500 kronor extra i snittlön för lärare.

Därtill får Sundbyberg 6,3 statliga miljoner som ska gå till att höja vissa lärares löner.

Jan Hultberg påpekar att det handlar om fler saker om man ska locka lärare, och få dem att stanna. Han anser att Sundbybergs lärare tvingas dokumentera – från lektioner och om elevers utveckling – mer än vad Skolverket och regering kräver. Det tycker han staden bör lätta på.

– Det ökar arbetsbördan och är man som lärare i valet och kvalet har det också betydelse, säger han.

Klasstorleken är en annan aspekt.

– Vår närmsta skola är Råsundaskolan där man har 20-22 elever per klass, här är det 30. Det spelar också in, säger Jan Hultberg.

Så här ska Sundbybergs politiker locka lärare till kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.