63 unga fast i knarkrazzior

Polisen gjorde husrannsakan på Hersby gymnasium och har även testat många gymnasie- och högstadieelever på ön.
Polisen gjorde husrannsakan på Hersby gymnasium och har även testat många gymnasie- och högstadieelever på ön.
Cannabisanvändandet fortsätter att vara ett stort problem på Lidingö – enligt polisen betydligt mer allvarligt än i city.

I höst har man gjort razzior, bland annat mot Hersby gymnasium. 70 unga har tagits in för provtagning och 63 av dem visade sig ha använt narkotika.

Under hösten har polisen i länet genomfört en narkotikainsats benämnd Höstglöd. Målsättningen var att upptäcka fler narkotikabrott i länet.

Christoffer Bohman, chef för polisinsatsen i city och på Lidingö, blev förvånad över att så många använder cannabis på ön.

– Vi hade fokus på ungdomar under 18 år. När vi började lyfta på stenarna på Lidingö var det skrämmande det vi såg. Det fanns en kraftig utbredd användning av cannabis, säger han.

På Hersby gymnasium gjorde polisen en husrannsakan och polisen har även tagit prover på många gymnasie- och högstadieelever. Sammanlagt i hela city och på Lidingö misstänktes 130 ungdomar för narkotikabrott. Av dessa kom 70 från Lidingö.

– Det fanns påtagligt mer narkotika på Lidingö jämfört med cityområdet, säger Christoffer Bohman.

Av de 70 eleverna visade cirka 90 procent, eller 63 personer, antingen positiva resultat eller erkände intag i närtid. Polisen har kartlagt Lidingös tonåringar genom deras telefonkontakter.

– Ungdomar på Lidingö ser oproblematiskt på narkotika. Flera har uppskattat att en tredjedel av alla gymnasiekillar röker gräs.

Polisen har varit hemma hos de testade tonåringarna och pratat med föräldrar och socialtjänst.

– Vuxna tror att dessa problem finns i segregerade områden i förorten, men det är minst lika vanligt att narkotika finns i familjer som har ekonomiska fördelar. Föräldrar betalar sin frånvaro med pengar och har inte koll på barnen. Ungdomar på Lidingö röker på mitt i veckan och även i skolan. Jointen har blivit den nya folkölen, menar Christoffer Bohman.

Han vädjar till tonårsföräldrar att prata med sina barn och ställa krav på skolan.

Klockan 19.00 i morgon onsdag arrangeras ett möte i stadshuset om narkotikaproblemen på ön med polisen, socialtjänst och föräldrar.

Fakta

Prover togs på 70 ungdomar

I höst har länspolisen gjort en stor gemensam satsning, Höstglöd, för att upptäcka fler narkotikabrott.

70 ungdomar under 18 år testades på Lidingö, 63 hade använt narkotika.

Källa: polisen