ANNONS

7 500 plankare fast i kontroller

7 500 har fått böter för biljettfusk sedan SL började punktmarkera vissa stationer, bland annat i Rinkeby och Husby.
ANNONS

I mars inledde SL sin offensiv för att komma åt fusket i kollektivtrafiken som uppskattas ha kostat SL cirka 250 miljoner kronor i förlorade biljett­intäkter under förra året. Därför beslutade de att punktmarkera tunnelbanestationer, busslinjer och pendeltåg där det fuskades mest.

– Vi har jobbat mer med kontroller ombord på tåg och bussar och det har gjort att det är enklare att få tag i fuskarna. Dessutom har vi extra många kontrollanter, säger Thomas Silvander, ansvarig för biljettkontrollen på SL.

Antalet som bötfällts har ökat kraftigt sedan satsningen inleddes i mars. I maj bötfälldes cirka 2 700 personer, och det är mer än dubbelt så många som i januari. Mellan mars och maj delades det ut böter på över nio miljoner kronor.

Stationerna som punktmarkerats är röda linjens södra stationer, de nordligaste utmed blåa linjen och dessutom busslinje 179 i mellan Rinkeby och Kista och linje 172 mellan Huddinge och Botkyrka. Det är där som det fuskas mest enligt undersökningar som gjorts på uppdrag av SL. Flera gånger under nder masskontrollerna har det uppstått hotfull stämning.

– I Rinkeby, Tensta och Husby har vi vid flera tillfällen haft med oss polis. Det händer att det blir oroligt och samlas mycket folk när vi har kontroller, och att kontrollanterna känner sig utsatta och otrygga, säger Thomas Silvander.

Många har åkt fast utan giltig biljett i Kista.foto: Elin Björklund

KISTA Varje år erbjuder landstinget kultursommarjobb och i år har Kistaungdomar fått chansen att bli dokumentärfilmare. I ett samarbete med Film Stockholm samt stadsdelsförvaltningarna Rinkeby-Kista och Hässelby-Vällingby har 24 ungdomar skrivit manus, filmat och redigerat egna dokumentärer.

Nu visas filmerna, som bland annat handlar om utseendefixering och parkour, på Film Stockholms You­tubesida.

I Rinkeby, Tensta och Husby har vi vid flera tillfällen haft med oss polis.

ANNONS

Ungdomar sommarjobbar som dokumentärfilmare

Ny lägstalön inom kvinnoyrken

STOCKHOLM Efter valet i höstas kom den nya rödgrönrosa majoriteten överens om att höja de lägsta lönerna inom stadens kvinnodominerade yrken. I årets budget finns 70 miljoner kronor för satsningen.

Förhandlingarna med fackförbundet Kommunal har nu avslutats och de lägsta lönerna har höjts 900 kronor i snitt.

För en anställd över 19 år är den nya lägstalönen 19 000 kronor per månad. Anställda med tjänster som kräver yrkesförberedande utbildning och ett års yrkeserfarenhet tjänar nu minst 21 000 kronor.