70-åriga Kent från Spånga i SM-final i plankan

Kent Carlenäs från Spånga i SM-final i plankan. På bild även finalisten Malin Heimdahl som stod i 25 minuter.
Kent Carlenäs från Spånga i SM-final i plankan. På bild även finalisten Malin Heimdahl som stod i 25 minuter.
Kent Carlenäs plankan
Kent stod i Plankan i 35 minuter och två sekunder under kvalet.
35 minuter i horisontellt läge, vilandes på underarmar och tåspetsar. Det tog Spångabon Kent till SM-final i den ökända magövningen plankan, som går av stapeln nästa lördag i Mall of Scandinavia.

– Jag kände inte till tävlingen från början, utan blev uppringd av en instruktör från mitt gym när jag var på landet i slutet av sommaren, säger Kent Carlenäs.

Instruktören från gymmet i Nälsta hade fått upp ögonen för Kents fallenhet för magövningen plankan och uppmanade honom att ställa upp i SM-kvalet som anordnades i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Man kunde tävla antingen på lördagen eller söndagen och jag kunde bara på söndagen. Dagen innan var det någon som hade stått i arton minuter, så jag tänkte hur länge borde man behöva stå? Så jag stod i 35 minuter och det var ingen som slog det, säger Kent Carlenäs.

De två vinnarna från varje ort kommer till Solna nästa lördag den 29 oktober och utmanar varandra i bålstyrka och uthållighet i tävlingens final.

I kvalomgången var det bara en som stod längre än Kent, Växjöbon Mikael Bergqvist stod i hela 40 minuter.

– Han är ju lite yngre än vad jag är, 55 år och triatlet. Jag är ju 70 bast och väger lite mindre också, så det blir ju tyngre för honom. Men det spelar ingen roll hur länge man stått innan, det är i finalen det räknas så egentligen börjar alla på noll, säger Kent Carlenäs.

Inför finalen förbereder sig Kent genom att fortsätta gå till gymmet fyra gånger i veckan. Nyckeln till framgången är enligt honom allsidig träning.

– Jag tränar mycket core, cirkelgym och lite spinning och yoga. Det är roligt med gruppträning, att gå runt ensam på gymmet mellan olika stationer har aldrig varit något för mig.

Kent har tränat cykling hela livet men har börjat träna mer intensivt sedan pensionen.

– Jag har cyklat Vätternrundan flera gånger, men jag har märkt att jag orkar en hel del mer nu än när jag var yngre i och med den allsidiga träningen. Det känns jätteviktigt nu när man blir äldre att förebygga skador och bättra på balansen, säger Kent Carlenäs.

Tävlingen anordnas av apotekskedjan Hjärtat och finalen äger rum i deras butik i Mall of Scandinavia nästa lördag.