ANNONS

70 flyttar in på Pärlan

Förutom de runt 200 personerna som var och lyssnade fanns även representanter från Migrationsverket, Polisen, Räddningstjänsten, kommunens politiker och tjänstemän.
Förutom de runt 200 personerna som var och lyssnade fanns även representanter från Migrationsverket, Polisen, Räddningstjänsten, kommunens politiker och tjänstemän.
Om två veckor ska gamla förskolan Pärlan bli ett tillfälligt asylboende för omkring 70 flyktingar.

När kommunen bjöd in till frågestund fylldes Vasaskolans matsal snabbt till bredden.
ANNONS

Redan innan utsatt tid stod det människor längs väggarna och när kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) öppnade torsdagskvällens informationsmöte, klockan 18, hade dryga 200 personer trängt sin i Vasaskolans matsal.

På dagordningen stod det blivande asylboendet i gamla förskolan Pärlans lokaler.

Till en början kretsade några av frågorna kring trygghet och säkerhet för de som ska bli grannar med boendet.

– Vi tittar städigt på säkerheten. Men det kommer inte att vara något speciellt för den här typen av boende, svarade Stefan Dahlgren från roslagspolisen.

En annan invånare vill vända perspektiv och undrade om det kommer att finnas skydd för flyktingarna, med tanke på att det brann i byggnaden bara ett dygn efter att boendet utannonserats av kommunen.

– Det finns bevakning på huset i dag och än så länge planerar vi att vi ska ha vakteter. Men sen får vi bedöma hur läget är längre fram, svarade socialnämndens ordförande Carina Erlandsson (M).

Halvvägs in i möte fick Björn Zachrisson mikrofonen och målade upp två scener. Med en förhoppning om att den senare skulle råda.

– Är det vi här och ett dom där. Eller är det alla vi tillsammans, sa han och rev ner kvällens första applåder.

Asylboendet vid pärlan kommer att fungera som en evakueringsplats. Det kommer alltså att handla om korta och tillfälliga vistelser för dem som ska bo där, tre till fem dagar ungefär. De boende kommer att vara i varierande åldrar, men alltid med en vårdnadshavare.

ANNONS

Pärlan kommer att vara asylboende fram till den 1 juni 2016. Då ska byggnadens rivas för att göra plats åt en ny vård och omsorgslokal.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.