70 hyreslägenheter på gång i Hägernäs

Framför rackethallen kan det byggas.
Framför rackethallen kan det byggas.
Täbybor som vill hyra sin bostad har fått allt färre valmöjligheter under årens lopp. Nu sker ett trendbrott.

Byggbolaget JM vill bygga 70 nya hyresrätter i Hägernäs.

Den som följt turerna kring Täbys hyresrätter kan knappast ha missat att de blivit färre. Sedan kommunen sålde sitt bestånd för fem år sedan har ungefär hälften ombildats och kvar i dag finns 1 200 hyreslägenheter.

Av dem är omkring en tredjedel på väg att säljas ut.

Men i södra Hägernäs finns tröst, om än något klen, för de Täbybor som beklagar ombildningarna. Byggbolaget JM vill bygga 70 nya hyresrätter i området.

Det finns redan ett avtal som är färdigt att undertecknas om kommunfullmäktige röstar ja.

– Än så länge är inga beslut tagna, men vi skulle gärna bygga hyresrätter där, säger Lennart Fahlström, projektchef på JM.

Enligt honom blir det troligen mindre lägenheter för en eller två personer. Vad hyrorna kommer att landa på är oklart.

Om JM fått välja själva hade det blivit bostadsrätter, vilket nästan alltid är en mer lönsam affär för byggherren. Men kommunen ville annorlunda.

I det avtal som väntar på att undertecknas finns ett avsnitt som ska garantera att lägenheterna förblir hyresrätter. Byggbolaget får betala ett slags straffavgift på 400 000 kronor till kommunen för varje lägenhet som ombildas. Regeln kommer dock bara att gälla 15 år framåt och efter det finns inga garantier.

Kommunstyrelsens ordförande, Leif Gripestam (M), säger att planen är en del av målsättningen att 10–15 procent av alla nya bostäder i Täby ska vara i hyresform.

– Tanken har tidigare varit att bygga kontor på platsen, men vi har inte hittat någon som vill göra det. Då har vi kommit till en punkt där vi tycker att det är bättre att bygga hyresrätter där, säger han.

Förhoppningen är att de nya husen ska bli ett slags entré till södra Hägernäs. Enligt JM skulle bygget kunna sätta igång någon gång under 2014 för att vara färdigt något år senare.