ANNONS

70 p-platser byggs bort i Kungsängen

Huggsexa om platserna råder på kommunens parkeringar.

Antalet bilar blir allt fler och ökade med över 300 under förra året.

Trots det pågår inga byggen för att öka antalet p-platser – tvärtom.
ANNONS

Vid klockan 10 på onsdagsförmiddagen är det knökfullt på infarts­parkeringen i Kungsängen.

– Den måste utökas. Det är inte ovanligt att jag måste snurra flera varv, säger Sylvia, 74, och kör vidare.

Problemet har tröskat fram och tillbaka under flera år. Bristen på p-platser vid pendeltågen gör att många ställer sig på otillåtna platser – med höga böter som följd.

– Många från Bro kommer hit för att parkera vid pendeltåget. De slipper 30-minuterstrafiken i Bro men vinner knappast någon tid eftersom de måste cirkulera runt för att hitta parkeringsplats, säger Kaj Sundberg, taxichaufför som kört många kunder till pendeltågsstationen.

– Det är alltid fullt.

Kommunen räknar med en befolkningsökning på 10 000 till 2030. Förra året ökade befolkningen med 584 personer, och 326 nya bilar registrerades. Men planerna på att bygga nya parkeringsplatser är få. Enligt kommunens parkeringsutredning byggdes bara 80 nya p-platser mellan 2006 och 2013.

När Lokaltidningen Mitt i ber att få ut information om planerade parkeringsprojekt får vi två exempel. Ett vid Ringvägen, där 25 nya platser planeras, och ett vid Kungsängens pendelstation, med plats för mellan 5 och 40 platser.

Men samtidigt påpekas att 70 parkeringsplatser kommer att försvinna, i samband med bygget av det nya bostadsområdet på Ringvägen. I slutändan innebär det ett nettounderskott på upp emot 40 allmänna p-platser.

– Problemet är att många ytor i Kungsängens centrum redan är bebyggda, säger Henrik Karlsson, trafikingenjör.

ANNONS

Han påpekar att det funnits planer på att utöka infartsparkeringen vid Kungsängen pendeltågsstation med ytterligare 340 parkeringsplatser. P-däcket skulle utökas och fler platser skulle byggas under jord. Men projektet ansågs vara för dyrt.

– Tanken är nu att se vilka andra restytor som finns i anslutning till stationen. Det finns också möjlighet att utöka parkeringsdäcket vid stationen med ytterligare 100 platser.

Oppositionsrådet Fredrik Kjos (M) efterlyser mer handlingskraftighet.

– Koalitionen har inte visat sina kort än. Men vi kan inte vara passiva. Vi måste ta frågan på allvar och bör inte låsa oss i utredningsskedet.

Frågan om att utöka Kungsängens infartsparkering har tröskats i flera år. Tanken var att utöka med 340 nya p-platser, men förslaget ansågs för dyrt.

Det är inte ovanligt att jag måste snurra flera varv.Sylvia, bilist i kungsängen

Fakta

80 p-platser till 1 000 nya bilister

I Kungsängen finns 840 allmänna p-platser. Kommunen har inte uppgett totala antalet i Bro, men uppger att det finns 250 infartsparkeringar.

Antalet bilar i kommunen är 10 309.

Mellan 2006 och 2013 tillkom 80 nya p-platser, enligt parkeringsutredningen från 2013.

Samtidigt ökade antalet personbilar med över 1 000.

Källa: Trafikanalys, Upplands-Bro kommun