717 unga fick sommarjobb i år

Ungdomar ska hålla Hässelby och Vällingby rent i sommar. I år slogs rekord i antalet sommarjobb.

717 stycken. Så många ungdomar födda mellan 1996 och 1998 från Hässelby och Vällingby fick i år sommarjobb genom Stockholms stad. 638 av dem har erbjudits jobb i stadsdelen och resten hamnar på förvaltningar runt om i stan.

– De kommer att jobba med väldigt blandade saker. Till exempel vårt eget projekt ”Håll Hässelby-Vällingby rent”, där de bland annat städar parker och målar staket, säger Frida Engleson som är ansvarig för sommarjobben i stadsdelen.

Många hamnar också inom äldrevården eller i förskolan. Men de kommer inte att ersätta de ordinarie anställda och sköta mer ansvarskrävande uppgifter som hygien.

– Det handlar om en guldkant i vardagen för de äldre som exempelvis promenader och sällskap, säger Frida Engleson.

Totalt har 6 515 ungdomar erbjudits sommarjobb i stadens nämnder och bolag. Det är rekordmånga, omkring 1 000 fler än förra året.

– En meningsfull sysselsättning även under sommaren är ett viktigt medel för att få in en fot på arbetsmarknaden, inte minst för många unga som inte har egna kontaktnät på arbetsmarknaden, säger Ulla Hamilton (M), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad som är nöjd med resultatet.

Av de sökande fick omkring 67 procent chansen till ett jobb det här året. Men alla har ännu inte svarat. I dagsläget har bara omkring 3 300 skrivit på sitt anställningsavtal.

Det handlar om en guldkant i vardagen