ANNONS

730 elever ska få plats i nya skolan

Gärdesskolan ska byggas ut med en helt ny byggnad.

Det planerar kommunen, som har tagit fram ett förslag till ny detaljplan för skolan.
ANNONS

Fler skolplatser behövs i kommunen, har utbildningskontoret kommit fram till. Lösningen är bland annat att bygga om och bygga ut Gärdesskolan.

Den detaljplan som har tagits fram visar en helt ny skolbyggnad söder om det nuvarande huset. Där ska alla elever från årskurs 1 till 9 gå. Förskoleverksamheten ska då flytta in i den gamla skolbyggnaden.

Den nya skolan ska rymma cirka 730 elever enligt planerna, att jämföra med dagens 480.

– Jag ser fram emot en ny skola. Vi är väldigt trångbodda i dag, med högstadiet inne på Rudbecks gymnasium, årskurs 3–6 i paviljonger och bara F-2 i det som egentligen är Gärdesskolan. Vi bara önskar att det ska gå lite snabbare så att vi äntligen får ha hela skolan samlad, säger rektorn Anette Lundqvist.

Ännu är ingenting klubbat av kommunens politiker, men den största delen av bakgrundarbetet är nu genomfört.

Under våren och sommaren har detaljplanen för den nya skolan legat ute för samråd. Det innebär att kommunen samlar in åsikter från myndigheter, föreningar och grannar i närområdet.

Lokaltidningen Mitt i har begärt ut alla yttranden som kommit in under samrådstiden. Där sticker en åsikt tydligt ut och återkommer fler gånger än någon annan: skolan måste få ha kvar sin fotbollsplan.

Som detaljplanen ser ut nu ska den nya byggnaden ligga där eleverna i dag spelar boll på rasterna. Och någon ny fotbollsplan finns det inte plats för.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors har ännu inte sett de synpunkter som har kommit in. Men han kommer att ta ställning till frågan när nämnden har samrådsredogörelse efter sommaren.

ANNONS

– Det är precis sådan respons som är intressant att se hur plan­arkitekten har tagit ställning till. Tycker andra instanser absolut att fotbollsplanen behöver finnas kvar? Ja, då behöver vi se om den kan införlivas i skolan på något sätt eller om den kan ligga någonstans i närområdet eller på annan plats i stället, säger han.

Anette Lundqvist tror sig dock ha en lösning redan nu.

– Där paviljongerna ligger i dag kommer det att skapas en tom yta. Där ser vi möjligheter till en fotbollsplan, vilket vi har framfört till tjänstemännen som jobbar med detaljplanen, säger Anette Lundqvist.

Vi bara önskar att det ska gå lite snabbare.anette lundqvist, rektor

Fakta

Färdigt inom fem år efter beslut

I förslaget till ny detaljplan står att genomförandetiden är 5 år, räknat från det datum då den vinner laga kraft.

Genomförandetid finns i alla detaljplaner och är minst fem och högst 15 år. Under den tiden ska detaljplanen bli till verklighet, till exempel genom att ett område blir färdigbyggt.

Källa: Stockholms stads bygglovsenhet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.