7v-våningshus väcker känslor

Det är klart att Täby ska ha en egen skyskrapa.

Eller?

Förslaget på ett 75-meterstorn vid Storstugan delar grannarna.

I förra veckan kunde Mitt i Täby berätta om planerna på en riktig höghöjdare i centrala Täby. Det är bostadsrättsföreningen Storstugan som kläckt idén.

Ett torn på 75 våningar ska det bli. Åtminstone är det ett av de tre förslag som lämnats in av föreningen med ordförande Lars Biertz i spetsen.

– Jag tänker mig nästan som en ny stadsdel som också skulle innefatta en gatustruktur med butiker och annan verksamhet på markplan, säger Lars Biertz.

Det han ser framför sig är något i stil med Tellus Tower, det vill säga den skrapa som planeras i Hägersten i södra Stockholm. Även där föreslås 75 våningar.

Tanken är att tornet i Täby skulle resas på den stora parkeringen strax söder om Storstugan. Bilarna skulle då förpassas till ett nedgrävt garage.

Men det är långt ifrån alla som applåderar idén om att bygga skyskrapor i Täby. Efter att Mitt i Täby skrivit om planerna förra veckan startade livliga diskussioner på sociala medier.

En med synpunkter var Birgitta Rindfeldt. Hon bor i närheten av den föreslagna platsen och gillar inte alls tanken på skyskrapor vare sig där eller någon annanstans i kommunen.

– Det har redan byggts så mycket i centrala Täby. Jag är Täbybo sedan länge och tycker att det räcker nu och ett sådant högt hus passar inte in här, säger Birgitta Rindfeldt till Mitt i.

En som tvärtom önskar fler höga hus är Ola Åkersten. Han bor inte själv i Storstugan men tycker att förslaget är bra.

– Jag har alltid undrat varför man inte bygger mer på det sättet. Det blir yteffektivt och kan dessutom vara ganska snyggt om det görs på rätt sätt, säger Ola Åkersten.

Förslaget har även presenterats för kommunen. Reaktionen har varit försiktigt positiv men några ställningstaganden finns ännu inte på storlek eller utseende.

Storstugans har i dag 19 våningsplan varav 17 är ovan jord. Från början var det tänkt att huset skulle ha 25 våningar men de planerna skrotades innan bygget stod klart 1970.

Fakta

Så tyckte folk på Facebook

”Riktigt högt, varför inte? Jag vill bo högst upp”

”Jösses… Alla nybyggnationer har gett folk storhetsvansinne”

”Kul och mycket roligare än en platt parkering”

”Det passar inte att bygga sådana hus i Täby”

”Äntligen ett högt hus i Täby. Yes!”

”Helt fel ställe att bygga en jätteskrapa”