ANNONS

8 000 nya Vallentunabor – då tar det fart i centrum

Roger Nordin står i sin hustrus hälsokostbutik i Vallentuna centrum. Han tycker att centrumägaren borde uppvakta kedjor intensivt. "Framförallt fattas en sportbutik här", säger han.
Roger Nordin står i sin hustrus hälsokostbutik i Vallentuna centrum. Han tycker att centrumägaren borde uppvakta kedjor intensivt. "Framförallt fattas en sportbutik här", säger han.
Vallentunaborna måste bli fler och lokalerna i centrum måste bli större. Först då kommer butikskedjorna. Centrumägaren väntar på den magiska gränsen. Men näringsidkare är kritiska.

- De måste vara aktiva, säger Roger Nordin som står i hälsokostbutiken.
ANNONS

Torgytorna i Vallentuna centrum håller så sakteliga på att fräschas upp och moderniseras. I vår väntar en upprustning av Tuna torg. Redan nu har Torggatan fått ny plattläggning och nya sittmöbler.

Men butiksutbudet hänger, enligt många invånare, inte med. Ett ensidigt utbud där mäklarna är lika många som klädbutikerna och kaféerna är i majoritet väljer Vallentunabor ofta att sköta inköpen i Täby centrum eller Arninge, där allt finns samlat.

– Vad händer när det är lönehelg? Folk packar in sig i bilen och åker iväg. Fanns det något som drog här, klädkedjor till exempel, skulle butiker runtomkring, som kaféer och butiker som vi tjäna på det, säger Roger Nordin som står i sin hustrus hälsokostbutik.

Detaljhandelskedjornas ointresse av Vallentuna centrum har varit på tapeten under många år. För något år sedan backade en välkänd klädkedja från planer på etablering. Det blev droppen för förra centrumägaren som sålde fastighetsbeståndet till förvaltaren Fast partner.

De har inte heller haft någon tur med butikskedjorna. Den senaste hyresgästen i butikslokalen mitt emot Pressbyrån kanske blir användbar för många men var en besvikelse för Roger Nordin – ett till apotek.

– Det finns redan ett apotek och så vi. Det blir överetablerat, säger han.

Men Johan Andersson, uthyrare på Fast partner håller inte med. Han menar att just den konkurrensen är sund och hälsosam.

Något han håller med om är att utbudet i centrum inte ser ut som Fast partner önskar.

Enligt honom måste Vallentunas cirka 32 000 invånare vänta in en magisk gräns.

ANNONS

– När invånarantalet går upp mot 40 000 då brukar kedjor tycka att det finns ett tillräckligt kundunderlag. Vi är på väg dit men är inte riktigt framme, säger han.

Dessutom är lokalerna i centrum generellt för små. Strax under 200 kvadratmeter är den genomsnittliga butikstorleken i Vallentuna centrum, enligt Johan Andersson. Ica Kvantum är allra störst med sina 14 000 kvadratmeter.

– Kedjorna vill ha lokaler på minst 500 kvadratmeter, många uppåt 3 000. Med dagens förutsättningar är den utveckling vi vill ha inte möjlig. Men vi har planer på att bygga ut, både lokaler och bostäder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.