8 års fängelse för knivdåd i Skärholmen

En 45-årig man dömdes nyligen av Södertörns tingsrätt till åtta års fängelse för försök till mord vid en knivattack i Skärholmen i augusti förra året.

Det var i slutet av augusti förra året som 37-årige skärholmsbon attackerades och fick motta två knivhugg av den 45-årige mannen. Det ena hugget träffade 37-åringen i ryggen, det andra i vänster hand. Hugget i ryggen gick rakt in i vänstra lungsäcken orsakade kraftig blödning som kunde ha kostat 37-åringen livet.

I förhören uppger 37-åringen att han tillsammans med en vän skulle inhämta sin plånbok som han glömt hos en bekant i Skärholmen. När de kom fram attackerades de av 45-åringen ,som var på besök på adressen, som lyfte en kökskniv ur bältet och gick till angrepp.

37-åringen menar att han fick kniven i ryggen när han föll i flykten från platsen. Därtill ska 45-åringen ha skrikit att han skulle döda honom när huggen utdelades.

45-åringen säger att huggen måste ha uppstått när 37-åringen riktade slag emot honom.

46-åringen erkänner knivhuggen men nekar till att han hade för avsikt att döda 37-åringen. Gärningsmannen påstår att han handlade i nödvärn. Tingsrätten menar dock att 45-åringens berättelse är oklar och osammanhängande. De menar också att det vore osannolikt att ett knivhugg skulle träffat 37-åringen i ryggen om det varit en direkt reaktion på att 37-åringen utdelade ett slag mot 45-åringen.

Samtidigt finner rätten 37-åringens berättelse trovärdig och dessutom stöttas berättelsen av ytterligare ett vittnesmål från händelsen.

45-åringen döms även för olaga hot.