ANNONS

80-årig kvinna bröt armen vid väskryckning

23-åringen hade spanat på kvinnorna när de tog ut pengar på Nordea i Liljeholmen. Sen följde han efter dem och slet av dem deras väskor.
23-åringen hade spanat på kvinnorna när de tog ut pengar på Nordea i Liljeholmen. Sen följde han efter dem och slet av dem deras väskor.
Mannen följde efter de äldre kvinnorna efter att de tagit ut pengar.

Sedan ryckte han av dem väskorna – den ena damen föll så illa att hon bröt armen.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om riskerna för de äldre som tar ut pengar på banken vid Liljeholmstorget. Nu har en 23-årig man dömts för rån och grov stöld efter att i höstas ha överfallit två äldre damer som var på hemfärd från bankkontoret. Den ena kvinnan, som är 80 år, hade tagit ut 5 000 kronor och lagt pengarna i sin handväska. Hon tog därefter tunnelbanan till Bredäng och gick mot sitt hem.

Strax innan hon var framme kände hon hur hon ”virvlade” upp i luften och damp ned på sidan. Mannen slet till sig väskan och försvann. Själv låg hon kvar på marken, tills hon fick hjälp av en förbipasserande. På sjukhuset konstaterade läkarna att hon fått en fraktur i armen.

23-åringen erkände under rättegången hur han sett ut sitt offer inne på banken. Södertörns tingsrätt anser att det handlar om rån eftersom damen är så bräcklig och att 23-åringen måste ha förstått att han skulle skada henne när han ryckte av henne väskan. Att det var ett hårt ryck stöds även av vittnen.

Nästa dam, 81 år gammal, blev förföljd till Hägerstensåsen, där hon blev väskryckt i en trappa. Kvinnan ramlade, men klarade sig undan skador. Mannen har nu dömts till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, ett straff som motsvarar 1 år och 8 månaders fängelse.

Peter Berggren, vid Skärholmspolisen, säger att Liljeholmstorget är en utsatt plats och att banken och lokalpolisen nu för första gången gemensamt ska gå med information till äldre. Helst vill de att äldre ska betala med kort – men det vill som bekant inte alla.

– Det bästa är om äldre kan ta en vän med sig, men det är ju inte alla som har den möjligheten. Vi brukar också säga att man ska avbryta uttaget av pengar om något känns fel. Man ska heller inte ta ut stora summor, säger Peter Berggren.

Han säger att det varit en svacka i polisens närvaro på Liljeholmstorget på grund av den stora omorganisation som genomförts. Men att man nu får ut mer resurser lokalt än tidigare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.