80 bränder på två år – nu kartlägger polisen bilbränderna

Under hela förra veckan pågick saneringen av Råckstagaragets bottenvåning. Renoveringen efter branden beräknas kosta minst en miljon kronor.
Under hela förra veckan pågick saneringen av Råckstagaragets bottenvåning. Renoveringen efter branden beräknas kosta minst en miljon kronor.
Patrik Zanders, spaningsledare vid Vällingby polisområde.
Patrik Zanders, spaningsledare vid Vällingby polisområde.
P-huset efter branden den 4 februari.
P-huset efter branden den 4 februari.
Flera bilar totalförstördes och ungefär 25 rökskadades när det brann i Råcksta parkeringshus.

Nu har en man i 20-årsåldern gripits misstänkt för branden, som bara är en de av 80 eldsvådor i området som polisen nu tar ett helhetsgrepp på.

Det är mörkt på bottenplanet i Råcksta parkeringshus. Eldslågorna slog ut elen helt. Färgflagor ligger utspridda på golvet, som är täckt av en stor blöt pöl. En sanerare sprutar med högtryckstvätten mot taket.

– I stort sett all belysning på nedre plan har förstörs av branden, sedan behöver vi måla om. Vi måste också åtgärda golvet, det är så hett när bildäck brinner så beläggningen förstörs, säger Torbjörn Falksund, avdelningschef på Stockholm parkering.

Renoveringen beräknas kosta minst en miljon kronor.

Det var under natten till den 4 februari som det brann för första gången i det inte ens ett år gamla p-huset. Då drabbades ett fåtal bilar. Värre var det följande natt, då flertalet bilar brann och ungefär 25 rökskadades.

Det var efter den här branden som Vällingbypolisen bestämde sig för att ta ett rejält grepp på eldsvådorna i området, som kantats av bilbränder det senaste halvåret.

– Vi satte ihop en grupp poliser som tog ett helt nytt grepp på ärendena. Vi samlade in massa uppgifter, tittade på förhör och gick igenom gamla övervakningsfilmer från olika ställen. Då utkristalliserades misstankar mot en person, säger spaningsledaren Patrik Zanders vid Vällingby lokalpolisområde.

Mannen, som greps i Huddinge i onsdags, bor i Vällingby och är på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse genom brand vid två tillfällen: den 15 september förra året vid bilförsäljaren på Jämtlandsgatan och garagebranden under natten till den 5 februari. Han har nekat till brotten.

Men polisen tittar på sammanlagt 80 händelser under de senaste två åren i västerort, med fokus på Grimsta och Råcksta.

– Han är inte misstänkt för samtliga nu, men det kan utökas, säger Patrik Zanders om misstankarna mot den 20-åringen.

Mitt i Västerort har bevakat bränderna sedan starten. Under 2014 års första halva började miljöstugor i Grimsta sättas i brand och på hösten fattade polisen misstankar om att det kunde röra sig om en pyroman. Efter 30 bränder gjorde polisen en gärningsmannaprofil och ringade tack vare den in en misstänkt. Misstankegraden var dock så låg att personen inte åtalades.

Under sommaren 2015 började bränderna i området sätta fart igen – den här gången i bilar. Samtidigt lades förundersökningen kring Grimstapyromanen ned. Då var det Johan Jarkell som var förundersökningsledare.

Är mannen som nu är misstänkt för garagebranden samma person som tidigare misstänktes för bränderna i Grimsta?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Johan Jarkell.

Grimsta har också skakats av en annan brand i år – explosionen i tobaksbutiken på Grimstagatan under natten till den 7 januari.

– Vi ser i nuläget ingen koppling mellan den händelsen och de övriga bränderna, säger Patrik Zanders.

Fakta

100 bilar har brunnit

80 anlagda bränder i främst Vällingby, men även Hässelby och Blackeberg, utreder polisen just nu. Bränderna har anlagts de senaste två åren.

100 bilar har blivit brända vid eldsvådorna.

25 bilar blev rökskadade och flera utbrända under natten till den 5 december, då Råcksta parkeringshus brann som mest.

7 bilar i lågor var tidigare det dystra rekordet på en natt – den 27 december 2015 på Jämtlandsgatan och Gulddragargränd.

30 bränder i Grimsta, främst i miljöstugor, under 2014 och början av 2015 gjorde att polisen tog fram en gärningsmannaprofil, men utredningen lades ner i brist på bevis mot den misstänkta person som hittades. Nu har polisen öppnat ärendena igen.

Källa: Polisen