80-talet återuppstår i Salem

Ett par tusen personer väntas till Salemsdagen på lördag.

De får bland annat skratta till clownen Manne och rocka loss till Johan Bodings Queen-låtar.

Det är 30 år sedan Salem blev en egen kommun. Detta uppmärksammas i toner på Salemsdagen.

– Artisterna har funderat en del på låtvalet utifrån år 1983, säger Rolf Johansson som är kultur- och fritidschef på kommunen.

Dagens huvudakt Johan Boding har bott i Salem sedan 2007. Han körade bakom Robin Stjernberg i Eurovision-finalen och när Lokaltidningen Mitt i når honom åker han bil med Janne Schaffer på väg hem från en spelning i Småland. De senaste åren har han också turnerat med sin Queen-show.

– Jag kommer bland annat köra ”I want to break free”. Den spelades in 1983 och kom ut året efter.

Boding kommer också att bjuda på eget material från senaste skivan och Ted Gärdestad-låtar som är en viktig komponent i Janne Schaffers show.

Dagen inleds dock precis som förra året av Kulturskolans elever som underhåller. Och senare under eftermiddagen kliver en rad andra Salemsbor upp på scenen. Här finns Sandra Haglund som vann fritidsgårdens talangjakt, körerna Rönninge Rabarber och Skogsängskyrkans gospelkör, samt årets företagare Carina Kandell. Till de mer namnkunniga artisterna på Salemsdagen hör clownen Manne. Manne af Klintbergs mimande clown har roat Sverige sedan början av 70-talet.

I år fyller dagen, som blir alltmer etablerad för varje år, 15 år. Ungefär 70 marknadsstånd och bord med föreningar, företag och andra lokala aktörer finns på plats.

– Besöksantalet har ökat för varje år. Salemsdagen har blivit en härlig familjefest där man får reda på saker och kontakt med föreningar man inte visste att fanns, säger Rolf Johansson, kultur- och fritidschef.

Broberg band knyter slutligen ihop dagen med 80-talscovers.

– Det kan säkert bli något med Simple Minds och Gyllene Tider, säger Rikard Broberg.

Fakta

Clownen Manne och gospel

12.00: Kulturskolan på scen.

12:30: Talangjaktens vinnare.

13.00: Johan Boding.

14.00: Clownen Manne.

14:45: Kören Rönninge Rabarber.

15:15: Årets företagarpris.

15:30: Salems Gille.

16:00: Skogsängskyrkans gospelkör.

16:30: Broberg Band.