Träden som kantar Drottningholmsvägen och Bergslagsvägen har inte alltid de bästa livsvillkoren.

Det blev påtagligt sommaren 2018.

Då fick ett 80-tal träd tas ned.

Enligt trafikkontoret hade träden under flera års tid visat nedsatt vitalitet.

Många träd hade även skador.

Sommaren 2018 var varm och torr. Enligt trafikkontoret kan det ha bidragit till att flera av träden dog.

Även åren som följde dog flera träd, som också de fick tas ned.

Uppdatering

På sammanträdet i torsdags fick trafiknämnden en uppdatering om vad som har hänt sedan dess, detta med anledning av att Sverigedemokraterna ställt en fråga i trafiknämnden om träden och återplantering.

Enligt det svar som nämnden har fått del av har arbetet med att ersätta träden mellan Stora mossen och Ängbyplan pågått i etapper sedan 2018. I dag har delsträckan mellan Brommaplan och Abrahamsberg, norra sidan, återplanterats.

Delsträckan på södra sidan har ännu inte fått nya träd.

Orsakerna är flera enligt trafikkontoret.

Cykelbanan på södra sidan av delsträckan Brommaplan–Abrahamsberg kan komma att breddas vilket skulle innebära minskade ytor för träd. Kraftbolaget Ellevio har planer på att byta ut elledningar på delsträckan, vilket är ännu en orsak till att trafikkontoret valt att avvakta med återplantering.

Längre västerut, på Brommaplan, tänker kontoret återplantera träd efter att arbetena med cykelbanor vid trafikkarusellen är avslutade. Här planerar trafikkontoret återplantering hösten 2024 eller tidigt under 2025.

I tjänsteutlåtandet skriver trafikkontoret vidare att planen är att ersätta även samtliga träd som fick tas ned vid bussterminalen på Brommaplan.