800-årig kyrka firas i dagarna två

En 800-åring firas i helgen med pilgrimsvandring och musik.

Sedan 1200-talet har Markims kyrka varit samlingspunkt för ortsborna.

Alla som bodde i Markim på 1200-talet, för 800 år sedan, hade garanterat hört talas om eller till och med sett de toppmoderna byggnaderna som uppfördes i by efter by – kyrkorna.

I Skandinavien uppfördes från 1100-talet till 1300-talet 5 700 kyrkor, enligt medeltidshistorikern Bo Eriksson, känd från tv-programmen Det hände här och Historieätarna.

– Det hamrades och snickrades överallt, säger han.

I början på 1200-talet var det Markims tur att få besök av utländska byggmästare och ta steget in i det nya katolska Europa.

– Man ska jämföra kyrkobyggandet med järnvägsbyggandet på 1800-talet. Det här var det moderna. Nu fick man direktkontakt med Gud och Sverige blev en del av en europeisk kultur­krets.

Samtidigt gav kyrkan en fläkt av en praktfull, modern värld. Byggnaden var ortens högsta och den syntes på långt håll. Inne i den fanns modern konst som gav nytt liv åt de bibelhändelser man bara hört berättas tidigare.

I helgen firas Markims egna 800-åring. På lördag ordnar Vallentuna församling en pilgrimsvandring från Vallentuna till Markim.

På söndag blir det festgudstjänst med kören Trifolium och föredrag av en medeltidshistoriker.

Konsert med medeltidsensemblen Scaramella, Trifolium och Sörmlands brasskvintett blir det på eftermiddagen. Firandet avslutas med en festmiddag i Markims församlingshus.

Markims kyrka hösten 2013.