800 har skrivit på mot p-avgifterna

På väg in till barnens judoträning skriver Anders Abrahamsson och Cilla Hedberg på protestlistan mot parkeringsavgifterna vid Farstahallen. Kaféägaren Erdes Hawsho har tagit initiativet till namninsamlingen.
På väg in till barnens judoträning skriver Anders Abrahamsson och Cilla Hedberg på protestlistan mot parkeringsavgifterna vid Farstahallen. Kaféägaren Erdes Hawsho har tagit initiativet till namninsamlingen.
P-avgifterna vid Farstahallen och Gubbängens IP har fått idrottande Farstabor att koka av missnöje – över 800 har skrivit på protestlistor.

Avgifterna infördes för att få bort långtidsparkerade bilar.

Vid Farstahallens nya p-automat står en man och plockar med några femkronor. Sedan upptäcker han att automaten bara tar kort. Besviket lommar han tillbaka till bilen och kör i väg.

Anna Drynjeff står efter i kön. Hon har kort, men inte heller hon är glad åt den nya automaten.

– Jag tycker det är orimligt att de inför p-avgift här. De tar ut kostnaden på fel del av befolkningen, säger hon.

P-avgiften är fem kronor i timmen, eller 30 kronor för ett dygn. Anna Drynjeff går på vattengympa fyra gånger i veckan och får räkna med en parkeringskostnad på nära 200 kronor i månaden.

– Sedan är det inte gratis att köpa gymkort heller, säger hon.

Andra drabbas ännu hårdare. Innebandytränaren Ted Linnes jobbar ideellt med ungdomar i Farsta IBK. Han är i hallen fem gånger i veckan.

– Ofta är jag här så långe att jag måste betala för heldygn. Det blir 150 kronor i veckan. P-avgiften ger snabba pengar för kommunen, men de straffar idrotten och föräldrar som kommer hit med sina barn, säger han.

Beslutet att införa parkeringsavgift vid Stockholm stads idrottsanläggningar fattades av idrottsnämnden redan 2010.

Huvudmotivet var att få bort snyltare som använde ytorna till långtidsparkering.

– Inför p-skiva så har man löst problemet. Det räcker med att man får stå gratis i tre timmar. På den tiden hinner de flesta träna och sedan åka i väg igen, menar Ted Linnes.

Farsta IBK filar nu på ett protestbrev till fastighetsnämnden. Erdes Hawsho, som driver serveringen i hallen, har redan skrivit ett. Han har dessutom samlat in över 800 namnunderskrifter från hallens besökare. När Lokaltidningen Mitt i är på plats kommer två familjer till och vill skriva på.

– Jag möter många irriterade människor, säger Erdes Hawsho.

Även han propagerar för p-skiva. Men enligt Stockholm parkerings ordförande Christer Mellstrand (C) är det inte aktuellt.

– Staden har inte valt den vägen. Vi har i stället valt att hålla en låg avgift. Fem kronor i timmen är en relativt liten andel av den totala transportkostnaden om man tar bilen till idrottshallen.

Ska avgiften tolkas som en påtryckning att inte ta bilen?

– Nej, huvudsyftet är att förhindra långtidsparkering. Men staden har samtidigt som mål att fler ska cykla och åka kollektivt.

Inför p-skiva så har man löst problemet.Ted Linnes

Fakta

Snart avgift även på Farsta IP

Av stadens idrottsanläggningar i söderort har numera 13 av 16 p-avgift. Farstahallen och Gubbängens IP har fått det nu i höst.

Avgift kommer att införas även på Farsta IP, Hagsätra IP och Kärrtorps IP.

När idrottsnämnden 2010 beslutade om avgifterna var motivet att få bort långtidsparkering.

Pengarna ska även bidra till bättre skötsel och snöröjning.

Källa: Stockholms stad