ANNONS

800 nya bostäder – på två år

Vid Jursta gård i Bro bygger Boklok lägenheter och småhus. 70 lägenheter står klara för inlytt de kommande åren.
Vid Jursta gård i Bro bygger Boklok lägenheter och småhus. 70 lägenheter står klara för inlytt de kommande åren.
Brunna Park - 145 bostäder.
Brunna Park - 145 bostäder.
133 lägenheter i tre åttavåningshus byggs på Enbärsvägen.
133 lägenheter i tre åttavåningshus byggs på Enbärsvägen.
Hälften av husen som byggs i Jursta gård har redan sålt slut.
Hälften av husen som byggs i Jursta gård har redan sålt slut.
Stallbacken i Bro - 38 lägenheter.
Stallbacken i Bro - 38 lägenheter.
Enbärsvägen - 133 lägenheter.
Enbärsvägen - 133 lägenheter.
Ringvägen
Ringvägen
133 lägenheter i tre åttavåningshus byggs på Enbärsvägen.
133 lägenheter i tre åttavåningshus byggs på Enbärsvägen.
Bagarvägen/Målarvägen - 142 lägenheter.
Bagarvägen/Målarvägen - 142 lägenheter.
Det råder byggboom i Upplands-Bro.

800 bostäder blir klara för inflyttning de kommande två åren - och över hälften är hyresrätter. Allt fler byggbolag väljer att bygga hyresrätter framför bostadsrätter.
ANNONS

En grävskopa lassar grus vid en byggarbetsplats på Enbärsvägen i Tibble. Här byggs 133 hyresrätter med inflyttning under 2016.

– Stommarna är uppe och nu börjar vi jobba med den invändiga strukturen och fasaden – de fina bitarna, säger Rickard Langerfors, vice vd på Magnolia som bygger husen.

Upplands-Bro växer så det knakar. Enligt HSB:s senaste ranking är kommunen näst bäst i länet på att förebygga bostadsbristen.

Detaljplanearbeten för 18 nya bostadsområden pågår och tio projekt har redan börjat byggas. Under de kommande två åren beräknas 800 bostäder stå färdiga för inflyttning.

Enligt politikernas mål ska 30 procent av dem vara hyresrätter.

– Som det ser ut nu klarar vi det kravet med god marginal, säger Henric Carlson, plan- och exploateringschef i Upplands-Bro kommun.

Han har märkt av en skiftning på marknaden – allt fler bolag skippar bostadsrätter och satsar på hyresrätter.

– Jag har jobbat i kommunen i fem år och har under den tiden märkt av en förändring. Det är inte bara politikerna som vill ha fler hyresrätter, företagen har visat ett allt större intresse för det.

Ett av de största områdena byggs på Ringvägen. Här ska 300 lägenheter byggas under de kommande åren.

ANNONS

Den första etappen byggs av Tornet Ab och består av 133 hyresrätter i sex punkthus.

– Vi räknar med att inflyttning kan ske tidigast i oktober 2017, säger Per Olov Gatu, projektansvarig på Tornet.

De gamla radonhusen på Målarvägen och Bagarvägen har rivits och 142 nya hyreslägenheter kan börja byggas nästa år.

– Förhoppningsvis blir det under våren. Då kan vi räkna med en inflyttning vid årsskiftet 2017/2018, säger Tore Olsson, vd på Upplands-Brohus som bygger husen.

Även han märker av marknadens ökade intresse för att bygga hyresrätter.

– Antalet hyresrätter har minskat markant i länet genom utförsäljningar. Samtidigt ställs högre krav på personer som vill låna för att köpa en bostadsrätt. Då ökar efterfrågan på hyresrätter.

Riksbyggen, som haft bostadsrätter som sin kärnaffär de senaste decennierna, driver projektet med 133 hyreslägenheter på Ringvägen.

Varför hyresrätter?

– Långt tillbaka i tiden så byggde vi mycket hyresrätter. Nu har vi inte gjort det under en längre tid. Med tanke på den svåra bostadssituation som råder har vi tagit ett strategiskt beslut att satsa på fler varierade bostadsformer, säger Håkan Andersson, presschef.

Är det mer lönsamt att bygga hyresrätter just nu?

– Nej, det är inte lönsammare. Men det är en långsiktig satsning och det finns ett mycket stort behov av fler hyresrätter. Riksbyggen vill vara med och ta ansvar för att försöka lösa situationen på bostadsmarknaden.

Majoriteten av fastigheterna på marknaden är ändå bostadsrätter. Anna Lordin på Mäklarhuset i Kungsängen är inte orolig för att hyresrätterna ska ta över.

– Jag tycker inte att vi märker av det. Vi säljer ändå, säger hon.

Fakta

Här byggs bostäderna

Sammanlagt 800 bostäder ska vara klara för inflyttning de kommande två åren. 408 stycken, eller drygt 50 procent, är hyresrätter.

Kommande byggprojekt:

Tibble: Magnolia bostad bygger 133 hyresrätter i tre åttavåningshus på Enbärsvägen i Kungsängen. Inflytt ska ske löpande under 2016. De första lägenheterna blir klara i maj nästa år.

Jursta: På Jursta gård bygger BoKlok, Ikeas bostadsbolag, 70 lägenheter och småhus under de kommande två åren. Området Stallbacken består av 38 bostadsrätter och har inflytt under våren 2017. Ytterligare 32 bostadsrätter byggs i området Galoppen. De bostäderna har inflytt snart och är redan slutsålda.

Norrboda: Byggbolaget Mac Freeze AB bygger hus och parhus i Tibble i Kungsängen. 154 ytterligare hus ska byggas de kommande två åren. Inflytt beräknas till 2016 och 2017. Här byggs inga hyresrätter.

Bagarvägen/Målarvägen: Det kommunala fastighetsbolaget Upplands-Brohus bygger 142 hyreslägenheter på gamla radontomten på Bagarvägen och Målarvägen i Bro. Planerad inflytt till årsskiftet 2017/2018.

Rosenängarna/Kockbacka: Området har byggts ut under flera år. 23 villor och kedjehus ska byggas under hösten och våren. Inflytt under hösten 2016.

Ringvägen: Här bygger Tornet AB 133 hyresrätter i sex punkthus. Inflytt sker tidigast i oktober 2017.

Brunna Park: Scandinavian Property Group bygger runt 145 lägenheter i Brunna Park. Över hälften av lägenheterna är sålda, redan innan byggstart. Inflytt sker under sommaren 2017.

Källa: Upplands-Bro kommun och berörda byggbolag
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.