81 meter högt utkikstorn byggs i Kungsträdgården

Tornet blir med sina 81 meter Stockholms femte högsta byggnad, under de dryga två veckor det står uppe.
Tornet blir med sina 81 meter Stockholms femte högsta byggnad, under de dryga två veckor det står uppe.
Under Eurovisionsveckan blir det högtflygande nyheter i Kungsträdgården. Nu är det klart att ett 81 meter högt - och snurrande – utkikstorn ska byggas.

Det är en tysk skyliner som ska byggas och den ska vara på plats i Eurovision Village i Kungsträdgården den 29 april. För 100 kronor per person kommer 60 besökare åt gången kunna åka upp i tornet och njuta av Stockholm från ovan.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en spektakulär familjeattraktion med 360 graders panoramautsikt över en enastående plats. Tanken bakom är att Eurovision är det största arrangemanget vi har haft i Stockholm och vi ville verkligen göra någonting speciellt som också lockar besökare, säger Jesper Ackinger vice vd för Stockholm Business Region och ansvarig för stadens Eurovision-organisation.

Men det krävdes en hel del arbete för att få igenom projektet.

– Vi har jobbat intensivt under en lång tid för att det ska fungera på platsen. Men vi har inte stött på några problem som inte gick att lösa, säger Jesper Ackinger.

Enligt honom blir tornet ingen stor kostnad för staden.

– Att bygga tornet kostar staden ingenting utan det är det tyska företaget som både står för att bygga upp det och att montera ner det. Inträdesavgiften går även till dem, så det blir ett nollsummespel för staden.

Utkikstornet kommer att vara en del av huvudattraktionerna vid den stora festplatsen, Eurovision Village i Kungsträdgården under Stockholms värdskap för Eurovision Song Contest i maj.

Men det kan bli fler överraskningar.

– Vi arbetar intensivt för att Eurovision Village ska bli centrum för folkfesten. Det kan säkert komma fler roliga nyheter framöver.

Även utanför innerstan kan det snart hända grejer.

– Eurovision Song Contest ska märkas i flera olika delar av Stockholm. Vi försöker få till aktiviteter på fler platser i Stockholm och inte bara innerstan. Det är viktigt att alla Stockholmsbor känner sig välkomna att delta. Men det blir nog inte fler torn, säger Jesper Ackinger.

Tornet blir stadens femte högsta byggnad under den korta tid det kommer att vara på plats. Det blir högre än till exempel Hötorgsskraporna och nästan lika hög som Globen.

När Eurovision är slut, den 14 maj, monteras tornet ner.

Fakta

De högsta byggnaderna i Stockholms innerstad

• 155 meter Kaknästornet

• 121 meter Eclipse

• 106 meter Stadshustornet

• 84 meter Stockholm Globe Arena

• 61 meter Hötorgsskraporna

Stockholm City Skyliner blir 81 meter – vilket alltså skulle placera den på en femteplats i stan.

Källa: Stockholm Business Region