82-årig man blev ihjälkörd

Här vid ett övergångsställe på Skagersvägen blev en 82-årig man från Årsta ihjälkörd förra torsdagen.Foto: Calle Godani
Här vid ett övergångsställe på Skagersvägen blev en 82-årig man från Årsta ihjälkörd förra torsdagen.Foto: Calle Godani
Den mörkblå Volvon kom i hög fart nedför Skagersvägen, av grannarna utropad till den vänliga gatan.

”Sen säger det bara duns och mannen försvinner in under bilen. Bilen gjorde ingen ansats till att stanna”, berättar ett vittne till dödsolyckan.

Förra torsdagen blev en 82-årig man från Årsta ihjälkörd på ett övergångsställe på Skagersvägen. En timme senare greps en man i Aspudden.

Han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt vållande till annans död.

I och med att han häktades blev delar av polisens förundersökning offentliga, bland annat förhör med vittnen på olycksplatsen.

”Jag kom på Skagersvägen gående mot Sköntorpsvägen och då ser jag i ögonvrån att mannen är på väg över vid övergångsstället och samtidigt ser jag bilen komma och sen säger det bara duns och mannen försvinner in under bilen.”

Enligt vittnet gjorde bilen ingen ansats till att stanna.

”Det gick brutalt fort, kanske 100 kilometer i timmen men jag vet inte. Helt säkert över 70 kilometer i timmen.”

Bilföraren förnekar inte det han anklagas för, utan säger att han inte minns riktigt eftersom han var drogpåverkad.

Under häktningsförhandlingen uppgav han att han trodde att det var en lyktstolpe han kört på i Årsta, men uppges samtidigt ha frågat de poliser som grep honom hur det gick för den man han körde på.

Efter olyckan körde 41-åringen vidare med trasig framruta och en sidobackspegel som hängde löst. Av en ren slump mötte han en polisbil efter bara några hundra meter. När poliserna försökte få honom att stanna drog han på och försökte, enligt förundersökningen, köra ifrån dem.

Poliserna följde efter. Polisen såg honom köra i hög fart, bitvis på fel sida av vägen och mot rött ljus. Jakten gick genom Årsta, upp på Liljeholmsbron, in till Hornstull där polisen tvingades avbryta jakten för att det var för farligt för allmänheten.

Sex patruller var inblandade i sökandet efter bilen. Med stor skicklighet och lite tur hittades ­bilen övergiven i Aspudden.

Mannen greps i närheten med bilens nycklar på sig.

Minimistraffet för grovt vållande till annans död höjdes nyligen från fängelse i sex månader till ett år.

I dag får vanemässiga rattfyllerister rabatt på straffet när de döms för flera brott i en och samma dom.

Men det kan snart komma att ändras. Straffrabatten är en av de saker som regeringens påföljdsutredning ska titta på och föreslå ändringar om.

Det gick brutalt fort, kanske 100 kilometer i timmen.vittne

Fakta

En av söderorts värsta rattfyllerister

Den misstänkte är en 41-årig man bosatt i söderort. 41-åringen står med på polisens så kallade Invit-lista över de värsta trafiksyndarna i polisdistriktet.

Han förekommer under 63 avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast den 7 november för rattfylleri, narkotikabrott och för att ha kört bil utan körkort.

Mannen, som saknar körkort, har tre bilar och en motorcykel registrerade på sig, samtliga med körförbud. Hos Kronofogden har han skulder med ytterligare nio bilar, för p-böter, trängselskatt och fordonskatt.