82 Attefallhus på gång

Förra veckan hade 82 hushåll i Värmdö anmält att de vill bygga Attefallshus. Det är den högsta siffran i länet. En av de lyckliga byggarna är Johan Forssén, som nu bygger ett garage.

– Nu får jag hem veteranbilen, säger han.

Den 2 juli gick startskottet för de bygglovsfria så kallade Attefallshusen, byggnader eller tillbyggnader på upp till 25 kvadratmeter.

– Vi hade en höjd beredskap den dagen och tänkte att nu kommer folk stå på låset, säger Jelinka Hall, chef för kommunens bygglovsenhet.

Men bara två anmälningar kom in den första dagen.

– Men veckan därpå började anmälningarna droppa in.

Och det har de fortsatt göra. I mitten av förra veckan hade 127 anmälningar om Attefallshus, inklusive tillbyggnader, kommit in till bygglovshandläggarna. Det slår bara Norrtälje i Stockholms län – som hade fått in 130 anmälningar. Intresset är överlägset störst i de här två kommunerna – trea kommer Haninge med 62 anmälningar enligt Lokaltidningen Mitt i:s granskning.

En begränsad byggrätt och många strandskyddsområden tror Jelinka Hall gör att många av de som tidigare har fått avslag på sin bygglovsansökan i Värmdö nu prövar lyckan igen.

En av de 82 som fått startbesked i Värmdö är Johan Forssén. Han hade redan utnyttjat hela sin byggrätt, men när han fick nys om de nya planerna visste han precis vad han skulle bygga. Ett garage till sin kära veteranbil, som fram tills nu stått parkerad vid hans arbetsplats.

Johan fick sitt startbesked efter en vecka. Snabbt gick det – men helt smidigt var det inte.

– Det var nästan en komplett bygglovshandläggning.

Enligt mannen som husen döpts efter, Stefan Attefall (KD), har politikerna hela tiden varit tydliga med att det krävs anmälan och prövning för att få startbesked.

– Men jag erkänner att en del förvirring kan förekomma i början innan kommunerna fått i gång sina rutiner, säger han.

Johan Forssén tycker också att kostnaden på drygt 9 300 kronor var lite väl saftig.

– Det här kostade lika mycket som när jag sökte bygglov för huset. Hälften hade varit rimligt, säger han.

Och så kan det komma att bli. Fram tills nu har kommunen tagit betalt enligt den nuvarande taxan, som inneburit kostnader på upp till 10 842 kronor, en av de högsta kostnaderna i länet enligt Mitt i:s kartläggning.

Men i dag, tisdag, ska samhällsplaneringsnämnden besluta om en ny kostnad som enligt förslaget ligger på mellan 3 150 och 4 200 kronor. Då skulle Johan Forssén få tillbaka över hälften av det han har betalat in.

– Det skulle inte vara fel, säger han.

Äntligen. Johan Forssén, som bor i Nolsund nordöst om Hemmesta vägskäl, i visste vad han skulle bygga när han fick reda på planerna om Attefallshusen. Ett efterlängtat garage till sin veteranbil.

Fakta

Så bygger du utan bygglov

Utan bygglov får den som har tomtplats bygga en permanentbostad eller komplementbyggnad på upp till 25 kvadrat­meter utan bygglov. Tidigare tilläts endast friggebodar upp till 15 kvadratmeter.

Den som bor i ett en- eller tvåfamiljshus får bygga ut upp till 15 kvadratmeter och bygga två takkupor.

Reglerna trädde i kraft den 2 juli i år.

Källa: plan och bygglagen