ANNONS

84-åring fick rätt till särskilt boende

84 år. Sjuk i alzheimer, dement och med svår artros.

Socialtjänsten i Tyresö tyckte att kvinnan skulle bo kvar hemma i sitt hisslösa hus. Men nu får hon rätt av Förvaltningsrätten.
ANNONS

Den 84-åriga alzheimersjuka kvinnan bor i en lägenhet utan hiss.

Flera gånger har hon ramlat i sin lägenhet, men inte klarat av att använda sitt trygghetslarm. När hon ska upp till sin bostad, en och en halv våning upp, måste hon trots sina svåra ledbesvär dra sig upp till lägenheten med hjälp av trappans ledstång.

Enligt kvinnans son har hans mamma också fått allt svårare att ta hand om sin personliga hygien.

Förra året vände han sig till Tyresös biståndshandläggare. Han ville att hans mamma skulle få ett rum på ett särskilt boende med mer tillsyn än hemtjänsten kan erbjuda. Men kommunens handläggare sa nej.

Sonen överklagade beslutet och i förra veckan kom det glädjande beskedet. Förvaltningsrätten ger Tyresö kommun bakläxa och mamman ska nu få plats på ett särskilt boende.

Andreas Jonsson (M), socialnämndens ordförande i Tyresö, uppger att det är sällan som kommunen får bakläxa i den här typen av ärenden. En genomgång av ärendena 2012 visar att det hände en gång förra året.

– Det här är komplicerade bedömningar och givetvis är målet att vi inte ska göra fel. Men det är bra att man kan överklaga och få sin sak prövad, säger han.

Enligt socialtjänstlagen ska äldre garanteras en skälig levnadsnivå. Enligt samma lag ska socialnämnden verka för att äldre människor ska få möjlighet att leva och bo under trygga förhållanden.

ANNONS
Fakta

Tre beslut överklagades i fjol

Under 2012 överklagade minst tre anhöriga Tyresös biståndshandläggares beslut om att säga nej till särskilt boende.

Ett är det nu avgjorda fallet. Det andra gäller en ensam dement 85-årig kvinna som behöver komma närmre sina barn som bor i Tyresö.

Även det tredje gäller en dement 85-årig kvinna.

I båda fallen vädjar de anhöriga om ett värdigt liv för sina mammor.