9 miljoner i böter för SL:s tjuvåkare

7 500 personer har fått böter för biljettfusk sedan SL i mars började punktmarkera vissa stationer, bland annat i Botkyrka.

I mars inledde SL sin offensiv för att komma åt fusket i kollektivtrafiken som uppskattas ha kostat SL cirka 250 miljoner kronor i förlorade biljettintäkter under förra året. Man beslutade sig för att punktmarkera de tunnelbanestationer, busslinjer och pendeltåg där det fuskades mest.

– Vi har jobbat mer med kontroller ombord på tåg och bussar och det har gjort att det är enklare att få tag i fuskarna. Dessutom har vi extra många kontrollanter, säger Thomas Silvander, ansvarig för biljettkontrollen på SL.

Antalet resenärer som bötfällts har ökat kraftigt sedan satsningen inleddes i mars och har ökat stadigt. I maj bötfälldes cirka 2 700 personer, vilket är mer än dubbelt så många som i januari. Mellan mars och maj delades det ut böter på över 9 miljoner kronor.

Stationerna som punktmarkerats är röda linjens södra stationer, de nordligaste utmed blå linjen och dessutom busslinje 179 i mellan Rinkeby och Kista och linje 172 mellan Huddinge och Botkyrka.

Det är där det fuskas mest, enligt undersökningar som gjort på uppdrag av SL. Under masskontrollerna på de utpekade fusklinjerna har de vid flera tillfällen varit hotfull stämning.

– Vi har haft polis eller ordningsvakter med i Alby och Hallunda. Det händer att det blir oroligt och samlas mycket folk när vi har kontroller, och att kontrollanterna känner sig utsatta och otrygga, säger Thomas Silvander.

Botkyrka värvar utbildningschef från grannkommunen Salem

Salem/Botkyrka Efter en lång rekryteringsprocess har Botkyrka kommun hittat sin utbildningschef. Mikael Caiman Larsson, som tidigare var förvaltningschef för barn- och utbildningsnämnden i Salem, ska från och med augusti fylla den tomma stolen.

Tidigare har Mikael Caiman Larsson arbetat som lärare och rektor i bland annat Huddinge, Stockholm och Ekerö.

Tvärstopp för bil när ett träd föll över huven

Tullinge På Huddingevägen blev det tvärstopp för en bilist när ett träd blåste ner över vägen. Det föll rakt över bilen.

Räddningstjänst och polis larmades till platsen strax efter klockan 18. Väl på plats sågade de ner och forslade bort trädet.

Olyckan inträffade i höjd med Tullingesjön och orsakade stopp i båda färdriktningarna i ungefär en halvtimme.

Föraren kunde oskadd ta sig ur bilen på egen hand.