Ulla-Lena Lindqvist öppnar dörren till den lilla röda stugan på berget. Mellan de nakna träden ser man ut över sjön Orlången.
– Det här är mitt paradis. Tillsammans med alla mina inneboende, säger hon skämtsamt.
I maj brukar hon flytta ut hit från lägenheten i centrala Huddinge. Stugan är på 40 kvadrat och inredningen intakt från 1930-talet. Sedan i fjol har hundratals personer varit skrivna här.
Hon vet egentligen inte hur länge det har pågått, men det var förra sommaren som hon upptäckte att hon delade adress med okända.
– Jag eftersänder tidningen och plötsligt var brevlådan full med post till andra människor med min adress, berättar Ulla-Lena Lindqvist.
Till en början handlade det om tre namn. Hon skickade tillbaka posten, ringde Skatteverket och gjorde en polisanmälan.
– Det visade sig att det var många fler skrivna på min adress. Det dröjde inte länge innan det var 90 stycken.
Ulla-Lena Lindqvist har haft sommarstugan i Vidja i 11 år.
Angie Gray
"Det känns jätteobehagligt"
Om Ulla-Lena själv varit skriven i Vidja hade hon kunnat anmäla varje nytt namn på Skatteverkets hemsida. Men eftersom det är hennes fritidshus måste hon ringa.
– Skatteverket vill att jag ska anmäla varje gång, men det kommer ju nya hela tiden. Och de vill att jag ska anmäla namn och personnummer, men jag vet ju inte vad de har för personnummer.
Hennes brevlåda har fortsatt att fyllas av andras post. I augusti fick hon ett brev från Skatteverket med 52 namn på personer som var skrivna på hennes adress. Hon skulle kryssa för "ja" eller "nej" om de bodde där.
Nu har hon tagit bort brevlådan.
– Det känns jätteobehagligt. Särskilt nu med alla skjutningar när de tar fel på namn. Det räcker ju med att fel namn står skrivet på min adress. Vem som helst kan ju råka ut för det, men jag har hundra gånger större risk känns det som.
Sommarstugan är inte vinterbonad och det är bara 8 grader inomhus.
Angie Gray
Ofta del av ett helt brottsupplägg
Flera i Vidja har drabbats av samma problem. På ett par olika adresser hittar Mitt i 178 namn på respektive adress och det är ett samtalsämne grannar emellan.
Enligt Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum, finns det flera anledningar till skenskrivningar. Det kan bero på att man inte har någon fast adress, vilket man behöver för exempelvis myndighetskontakter.
Det kan också vara kriminella som tar hit någon från ett annat land, skickar hem personen fysiskt – men håller identiteten vid liv för att utnyttja välfärdssystemet eller begå andra brott. Och det kan handla om kriminella som inte vill att deras riktiga adress ska komma ut.
– I det här fallet när det är så många är det ganska troligt att man utnyttjar identiteter. Ofta säljs hela brottsupplägget där adressen är en del i det, säger Lotta Mauritzson.
Ulla-Lena Lindqvist fick nog av all okänd post och tog ner brevlådan för någon vekan sedan.
Angie Gray
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Prioriterar fall med hot och våld
Hur Skatteverket arbetar med den här typen av ärenden beror på i vilken utsträckning det påverkar samhället eller individen.
– Vi får in ganska mycket information om eventuell felaktig folkbokföring, därför behöver vi göra prioriteringar. Om det handlar om hot, våld eller ekonomisk skada prioriterar vi det först, säger Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket.
Vad ska man göra om man hamnar i en sådan här situation?
– Man ska anmäla till och oss och ge så mycket information som möjligt. Vi kontaktar alla personer som vi har möjlighet att nå och uppmanar dem att anmäla flytt. Om vi misstänker folkbokföringsbrott anmäler vi det till polisen.
Det finns flera adresser i Vidja, som är ett fritidshusområde, där extremt många är skrivna. Varför fokuserar ni inte på det när det är uppenbart att folk skriver sig där felaktigt?
– Utifrån det jag hör nu låter det absolut som något vi borde kunna prioritera. När det är så många namn är det en tydlig indikation på att folkbokföringen är felaktig.
Brevlådorna i Vidja är samlade vid en infartsväg. Det innebär att de blir lättare att tömma, utan att ägaren ser.
Angie Gray
Hittills har ingenting hänt. Ulla-Lena Lindqvist känner sig övergiven gentemot en stor byråkratisk koloss. Allt det här har gjort det olustigt att vara i det som varit hennes sommarparadis i 11 år. Hon har till och med funderat på om hon ska sälja stugan.
– Men jag kommer att ha kvar den, åtminstone nästa sommar. Jag älskar ju att komma ut hit.
SE FILMEN: 90 personer har fulskrivit sig på Ulla-Lenas stuga
* I filmen säger Ulla-Lena Lindqvist att 12 personer är skrivna på hennes stuga. Så var det just då. Antalet skiftar hela tiden.