91-åring som hänger med

Berthel Nordström från Nacka är en av Sveriges modernaste pensionärer. Han vill inspirera andra äldre till att ta del av allt den moderna tekniken erbjuder.

– Det öppnar så många dörrar, säger han.

På morgnarna tar Berthel Nordström från Nacka fram sin läsplatta och läser tidningen. Är vädret bra sitter han på balkongen, där har han utsikt över hela stan.

Ibland strömmar musik från Spotify ur de trådlösa högtalarna. På väg till Ica-butiken pratar Berthel i mobiltelefon. Sedan kanske det blir en tur till ett av de två gym han tränar på.

– På Sickla hälsocenter startade de en grupp för 90-plussare. Plötsligt var jag yngst. Det var länge sedan, säger han.

Det är för sin livsstil och sin inställning till den moderna tekniken som han blivit nominerad till titeln ”Årets Modernaste Pensionär”. En kampanj från nätverket Digidel, där författaren och radioprofilen Kjell Eriksson fått i uppdrag att hitta de allra bästa förebilderna för seniorer när det gäller att ta till sig av den moderna tekniken.

– Kan det inspirera andra är den här tävlingen verkligen behjärtansvärd, säger Berthel Nordström.

Han ser ibland både osäkerhet och en negativ inställning till teknik bland andra äldre. Man kan inte tvinga någon, men det är synd, tycker han.

– Den nya tekniken öppnar så många dörrar. Det handlar inte bara om att titta på reklam-tv. Men ju längre man väntar, desto högre blir trappstegen, säger han.

Under Berthels liv har den tekniska utvecklingen gått från noll till hundra.

När han var barn, i Maria församling på Södermalm, hade familjen inte ens en radio.

– Vi hade hörlurar och kristallmottagare. Sedan köpte vi en radio, ett hemmabygge som en kille satte ihop. Vilken utveckling man har varit med om! Mina barnbarnsbarn skulle inte tro mig, säger han.

Berthel Nordström är den i den stora familjen – fem barn, tolv barnbarn och 20 barnbarnsbarn –som alltid är uppkopplad och ofta är det barnbarnen som frågar honom om datorn krånglar.

– Jag är ingen nörd. Men jag kan en hel del, säger han.

Två hemsidor driver han. Men båda är redskap för ett rikare socialt liv. Till exempel föreningen Goda grannars hemsida som vill stimulera personliga relationer i Jarlberg. För visst är det viktigt att träffas – även IRL, in real life – tycker han.

– Jag brukar ha luncher här. Det är några gubbar. Vi äter rotmos och fläsklägg och pratar, säger han.

Han känner ansvar för dem som har det besvärligt i livet, säger han, är engagerad i äldrepolitik och pensionärsföreningar. Men ändå finns det också plats för romantik i livet.

– Jag vill inte säga vad hon heter. Men hon bor 77 steg härifrån.

Berthel Nordström har fem barn, tolv barnbarn och 20 barnbarnsbarn. Ofta är det barnen som frågar honom om hjälp om datorn krånglar.

Fakta

Andra moderna pensionärer

Här är några av de seniorer som blivit nominerade till Årets Modernaste pensionär:

Gunilla och Sten: Lär sig programmera spel för att kunna glänsa lite inför barnbarnen.

Dagny: Har fyllt 100 år och bloggar för Vårdguiden.

Inger: 76-årig supertwittrare med 600 följare.

Sökandet efter årets modernaste pensionär pågår fram till i midsommar.

Källa: digidel.se