(rubrik saknas)

Två personer omkom vid en brand i ett fritidshus på Dalarö natten mot söndagen. Enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i är de omkomna minderåriga, något som polisen i söndags inte velat bekräfta.

Polisen misstänker att det kan handla om mord eller grov mordbrand.

Klockan 02.42 på söndagen larmades räddningstjänsten om att det brann i ett hus på Malmvägen i Dalarö.

Räddningstjänsten skickade ut brandkårer från Dalarö, Haninge och Tyresö till platsen.

– När vi kom dit var huset helt övertänt. Vi släckte elden ganska snabbt. Det här var ett mindre fritidshus. Efter en stund hittade vi den första personen död och tio minuter senare den andra, säger Torsten Kjell, operativ chef vid Räddningscentralen i Stockholms län.

Räddningsarbetet var avklarat 04.35 och då lämnade brandmännen platsen. Polisen stannade kvar och spärrade av ett område kring det eldhärjade huset.

Under släckningsarbetat trampade en rökdykare igenom ett trädäck, föll och skadade axeln. Han fördes till sjukhus med ambulans.

– Vi kom dit med räddningstjänsten och två personer påträffades avlidna. Vi har spärrat av och teknisk undersökning genomförs. Förundersökning är inledd om grov mordbrand alternativt mord, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Varför rubricerar ni det som grov mordbrand alternativt mord?

– Den ena branden är sällan den andra lik. Omständigheter på plats och den information vi har gör att vi rubricerar det så här. Åklagare är inkopplad, säger Lars Byström.

Är det vuxna eller barn som avlidit?

– Vi har valt att inte kommentera det och kommenterar inte heller utredningsläget närmare.

Finns det någon misstänkt eller har någon gripits?

– Vi kommenterar inte utredningsläget närmare.

Enligt medieuppgifter befann sig tre personer, samtliga minderåriga, i huset då det började brinna. En av dem ska ha tagit sig ut ur det brinnande huset och slagit larm.

Huset ligger i Schweizerdalen som är ett område strax före själva Dalarö samhälle. Det är från början ett fritidshusområde där många nu bosatt sig permanent. Vanligt är att den ursprungliga stugan står kvar på tomten och sedan har ett större boningshus byggts intill.

Det är den mindre stugan som brunnit ner på tomten. Grannar samlades på vägen utanför polisens avspärrningar.

– Det är tråkigt det som hänt. Man blir ju lite orolig när polisen säger att det är mordbrand. Vi har nio brandvarnare i vårt hus, en brandsläckare och en stege till övervåningen. Vi är noga med brandsäkerheten. Alla hus i området är byggda av trä och det finns gott om braskaminer så det gäller att vara försiktig, säger en granne.

Polisens tekniker arbetade under söndagen i resterna av stugan. Flera civilklädda poliser förhörde grannar och studerade närområdet. Uniformerade poliser höll nyfikna borta och såg till att avspärrningarna respekterades.

I söndags kväll var polisen alltså ännu förtegen om identiteten på de två personer som omkom i branden.

– Anhöriga är underrättade, säger Lars Byström.