93-åring nekades vatten i 9 timmar

En äldre kvinna på Väsbygården fick inte dricka vatten 9 timmar innan en provtagning. Enligt personalen är det rutin. Fel, säger läkare.

En 93-årig kvinna lämnades utan vatten under en hel natt på äldreboendet Väsbygården i Vallentuna i juni. Kvinnan skulle på en provtagning följande morgon och enligt personalen fick hon varken dricka eller äta något efter klockan 00.00 på natten.

Provtagningen var en rutinkoll där bland annat njurfunktionen testades.

Kvinnan som har allvarliga njurproblem och lider av muntorrhet vädjade till personalen om vatten, men fick nej.

– Det var horribelt, när jag nådde henne på morgonen var hon helt utmattad. På tidigare boenden har hon alltid fått dricka vatten inför provtagningar, säger kvinnans dotter.

Enligt äldreboendets verksamhetschef är det rutin att inte ge de boende vatten efter klockan 00.00 inför ett fasteprov.

– Ett fasteprov innebär ofta att man drar in på all typ av dricka. Det gäller även vatten, säger verksamhetschefen Inger Jakobsson.

Men enligt husläkare Lise-Lotte Ljungar är det väldigt ovanligt att man inte får dricka inför ett fasteprov.

– Då handlar det om väldigt speciella prover, säger hon.

Så står det också på Karolinska universitetslaboratoriets råd till patienter inför provtagning. Vatten, kaffe, och te utan mjölk eller sötningsmedel är tillåtet.

– Det har varit praxis på alla ställen jag jobbat på, säger hon.

Så då är det fel att neka dryck inför ett rutinprov?

– Ja, det är fel enligt riktlinjerna.

rimbo Det är fortfarande inte fastställt om det hundliknande kadaver som hittades nedgrävt i ett grustag i Rimbotrakten den 15 augusti var en hund eller varg. Norrtäljepolisen uteslöt inte att fyndet var en död varg och att det då kunde röra sig om jaktbrott.

Kadavret skickades dagen efter till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för artbestämning. Men trots att en polis i Norrtälje förra veckan sade att det lutade åt att kadavret var en hund meddelar SVA att inget ännu är klart. Laboratoriet jobbar med analyser. När det är klart kommer polisen att går ut med information.

Kadavret hittades nära det så kallade Rialareviret som går i gränslandet Vallentuna, Norrtälje och Österåker.

ännu oklart om kadaver var hund eller varg

Efterlevande måste betala skuld

Vallentuna En man i 60-årsåldern från Vallentuna har fått 720 000 kronor i sjukbidrag, utan att ha rätt till detta. Nu kräver Försäkringskassan att mannens efterlevande betalar skulden.

Sjukbidraget betalades ut i början på 2000-talet, men visade sig vara felaktigt. Då mannen inte hade rätt till pengarna krävs nu dödsboet på det utbetalade beloppet.

Kronofogden har nu fått i uppdrag att driva in pengarna, men dödsboet har fortfarande chans att överklaga beslutet.