ANNONS

9,5 miljoner till höjda lärarlöner

Sollentuna kommun satsar nära tio miljoner extra på att höja lärarlönerna.

– Vi har kämpat som bara den för det här och är glada, säger Birgitta ­Andersén på Lärarnas Riksförbund.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat hur Sollentuna kommun ska spendera 20 av de 30 miljonerna i budgetöverskottet.

Sedan dess har de gått ut med att merparten av de resterande tio miljonerna ska gå till att höja lärar­lönerna i Sollentunas kommunala grundskolor.

Beskedet välkomnas av Lärarnas riksförbund.

– Väldigt få vill bli lärare med tanke på lönerna och arbetsmiljön i skolan, säger Birgitta Andersén, Lärarnas riksförbunds lokalordförande i Sollentuna.

Kommunens besked om den extra satsningen sammanföll med att OECD uppmanade till en höjning av de svenska lärarlönerna i samband med en analys av Sveriges rekordlåga resultat i PISA-undersökningen.

– I de högpresterande länderna har lärarna högre löner, men också tydliga karriärmöjligheter, vilket är väldigt viktigt, sa OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher till TT.

Kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M) håller med.

– Vi har tagit väldigt stora steg med resultaten i skolan, men för att förbättra oss ytterligare behöver vi ha konkurrenskraftiga löner i skolan.

Tillskottet på 9,5 miljoner kronor möjliggör en löne­ökning på cirka fyra procent från och med den 1 april 2014.

ANNONS

– Vi har kämpat som bara den för det här och är glada. Men för att höja statusen skulle jag vilja se att man på sikt höjer varje lärare med 10 000 kronor i månaden, säger Birgitta Andersén.

Freddie Lundqvist, (S) oppositionsborgarråd, välkomnar också satsningen, men skickar med en brasklapp.

– Satsningen är helt riktig, men det gäller att ha det utrymmet även framöver så att höjningen av lärarnas löner inte medför nedskärningar kommande år, säger Freddie Lundqvist.

Väldigt få vill bli lärare med tanke på lönerna och arbetsmiljön i skolan.Birgitta Andersén lärarnas riksförbund

ANNONS