ANNONS

96 flyktingbarn till Salem 2016

Ökningen av antalet ensamkommande barn sätter press på Salems kommun. Att hitta boendelösningar är den stora utmaningen.
ANNONS

I mitten av november presenterade länsstyrelsen siffrorna där det framgår att Salems kommun ska erbjuda 64 boendeplatser för asylsökande barn under nästa år. Det är 53 platser fler än i år, men Christina Häckner, kommunens socialchef, menar att ökningen främst ser stor ut på papperet. I år har nämligen 61 barn redan tagits emot.

– Vi har haft ett stort mottagande i år. Vi jobbar rätt mycket med att placera i familjehem och har fått in en del nya familjehem som är intresserande, säger Christina Häckner.

Socialnämnden har konstaterat att situationen är bekymmersam då tillgången till jourhem, hvb-hem och familjehem är dålig i hela Stockholmregionen, och priserna på platserna dessutom pressas upp.

För att möta behovet öppnade Salems kommun nyligen sitt andra boende för ensamkommande barn, och har nu 27 platser i egen regi. I Huddinge finns ett avtal om 11 platser och resterande antal barn är placerade i familjehem, träningslägenheter eller stödboenden.

Migrationsverkets prognos visar att omsättningstakten på varje plats är 1,5 barn per år, något som skulle innebära 96 asylsökande barn till Salems kommun under nästa år. Christina Häckner berättar att man hittills har lyckats hantera det ansträngda läget men att det lett till mycket övertid bland personalen. Ny personal har rekryterats och ännu fler kommer att anställas framöver.

– Vi diskuterar naturligtvis hur vi ska klara det fortsatta mottagandet, men inga beslut är fattade, säger Christina Häckner.

Siffrorna för Botkyrka kommun visar 176 platser för ensamkommande barn, något som skulle innebära 264 barn enligt Migrationsverkets prognos.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.