97 fartsyndare åkte fast utanför skolor

I förra veckan fokuserade polisen i Tyresö på fartsyndare i närheten av skolor. Nästan 100 personer fastnade i polisens nät.

Många fastnade i polisens nät under de fartkontoller som genomfördes förra veckan.

Av de 97 personer som stoppades för fortkörning fick samtliga böter på plats. Bland dem fanns tio som hade kört så fort att de förlorade körkortet.

Det var mellan måndag och torsdag som fyra poliser stod utanför Tyresös skolor och kontrollerade hastigheter. I snitt ägde kontrollerna rum fyra timmar per dag.

– Resultatet är nedslående. Det är illa att köra fort i allmänhet, men särskilt oroväckande är det när man kör fort i närheten av barn, säger Conny Hellqvist vid Tyresöpolisen.

Det handlar framför allt om vägar där det är max 30 kilometer i timmen som gäller. De som förlorade körkortet hade kört i över 50 kilometer. Bland annat en man som hade passerat Fornuddens skola i hela 80 kilometer i timmen.

Ingen av av förarna var påverkade av alkohol.

Förklaringarna fartsyndarna uppgav till varför det hade gått undan var bland annat att de hade suttit och tänkt på annat än hastighetsbegränsningar eller att mobiltelefonen hade ringt.

– Det kan nog till viss del vara mänskligt. Men samtidigt måste man komma ihåg att bromssträckor är betydligt längre än man tror.

– Kör du i 36 ­kilometer i timmen hinner du rulla tio meter innan du regerar på det barn som du sett springa ut i gatan, säger Conny Hellqvist.

Det händer ofta att de föräldrar som skjutsar sina barn till och från skolan för att skydda dem mot livlig trafik samtidigt är de som bidrar till gatorna i området blir mindre säkra. Men inte denna vecka.

– Bland dem som vi stoppade fanns inte en enda som hade anknytning till skolorna, säger Conny Hellqvist uppmanar Tyresöborna att gasa mindre.

– Det är nog säkrast. Det blir snart fler fartkontroller.

Fakta

Kan bli kostsamt att gasa på

Böter för fortkörning på vägar med hastighetsgräns på 50 km i timmen eller mindre:

1–10 kilometer för fort: 2 000 kronor.

11–30 kilometer för fort: 2 400–3 600 kronor.

31–40 kilometer för fort: 4 000 kronor.

Böter för fortkörning på övriga vägar:

1–10 kilometer för fort: 1 500 kronor.

11–35 kilometer för fort: 2 000–3 600 kronor.

36–50 kilometer för fort: 4 000 kronor.

Källa: Polisen