ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Nya förskolor ska minska trängseln

Överfyllda barngrupper i Skarpnäck vållade het debatt i flera medier i förra veckan. Men en genomgång av stadsdelsförvaltningens årsredovisningar visar att det på intet sätt är ett nytt problem. Redan 2007 hade 42 procent av grupperna med 4–5-åringar fler än 18 barn. Sedan dess har andelen ökat markant och i fjol hade 62 procent av storbarnsgrupperna för många barn.

Hur kan detta vara ett problem – år efter år?

– Jag har bara suttit i nämnden sedan 2009. Men så här ska det naturligtvis inte vara, och jag ska givetvis jobba för att ändra på det, säger stadsdelsnämndens ordförande Sonny Österman (M).

Platsbekymren i förskolorna har gjort att stadsdelsnämnden haft ett eget mål för hur många barn som maximalt bör finnas i barngrupperna.

För 4–5-åringar har man angett 20 barn i stället för kommunfullmäktiges målsättning på 18 barn. Detta har fått skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) att rikta skarp kritik mot stadsdelen. Och på stadsdelsnämndens möte i torsdags backade alliansen.

– Nu ska vi gå helt på kommunfullmäktiges mål, säger Sonny Österman.

Vad gör ni då för att lösa platsbristen?

– Nästa år får vi elva nya avdelningar. En av avdelningarna som ligger på Halmstadsvägen i Björkhagen kan komma att öppna redan i januari. Det hänger på om lokalen klarar brandmyndighetens krav.

ANNONS

De övriga avdelningarna i Kärrtorp och Bagarmossen beräknas öppna i augusti.

Mia Dahlgren

Så här ska det naturligtvis inte vara, och jag ska givetvis jobba för att ändra på det.

ANNONS