ANNONS

98 flyktingar ska få bostad i Haninge

Haninge tecknar nytt avtal med Migrationsverket om att ta emot 98 vuxna flyktingar årligen, med start direkt.
ANNONS

Haninge säger ja till en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot och ordna bostad till 98 vuxna nyanlända flyktingar årligen. Avtalet börjar gälla när beslutet klubbats i fullmäktige den 13 april.

Beslutet splittrar politikerna. M, KD och SD säger nej, medan FP väljer att stötta samarbetskoalitionen vilket ger majoritet för en överenskommelse.

Alexandra Anstrell (M), grundskolenämndens förre ordförande och nu andre vice ordförande i socialnämnden, tycker avtalet blir oseriöst eftersom hon hävdar att det inte finns någon avsikt att uppfylla det.

– Hur ska vi få fram bostäder till 98 personer på en gång? Det skulle också innebära ytterligare 50 barn i skolan, det har vi inte beredskap för.

Hon understryker att hon är för flyktingmottagande och att man bör jobba för fler bostäder.

– Men vi måste ha en övergripande strategi innan vi säger ja till avtalet. Vi kan inte blunda för att problem måste lösas först.

SD Haninge säger generellt tvärt nej till alla typer av avtal med Migrationsverket, berättar grupp- ledare Kennerth Valtersson som nyligen lämnade in listor till socialtjänsten på 104 namn som säger sig vara emot flyktingboenden i Vendelsö.

– Dessa avtal betyder att det krävs extra resurser till nyanlända barn. Nu blir det väldigt svårt att klara skolverksamheten utan att skjuta till mer pengar, säger han.

Men Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande, tycker att det vore oseriöst att inte ta tag i frågan.

ANNONS

– Det vore väldigt oansvarigt att inte skriva på avtalet. Vi är en så pass stor kommun att vi ska kunna leva upp till avtalet. Vi avser att ta vårt ansvar. Får vi detta att fungera så slipper vi nog debatten som förs om att ta emot eller inte.

– Vårt lägenhetsmål om minst 600 lägenheter årligen är viktigt, och det är detta mål som möjliggör att vi kan klara av denna bostadsbrist.

Fakta

Inga bostäder har ordnats på 2000-talet

Haninge har under 2013 och 2014 haft avtal med Migrationsverket om att ta emot 7–20 vuxna flyktingar årligen som man också ska ordna bostad åt – men man har inte lyckats ta emot en enda av dessa.

Däremot har Haninge tagit emot flyktingar som på eget sätt ordnat boende i kommunen.

2013 kom 206 flyktingar som bosatt sig i Haninge efter att först ha bott i en annan kommun. 2014 var samma siffra 260.

2013 kom 154 personer direkt till Haninge från en flyktingförläggning och ordnade eget boende. 2014 var samma siffra 176.

Källa: Socialnämnden

ANNONS