ANNONS

Kommunens första HBTQ-certifiering klar

hbtq-certifierade järfälla gymnasium
Järfälla gymnasium blir Sveriges sjunde hbtq-certifierade gymnasium.
Järfälla Gymnasium blir kommunens första certifierade verksamhet, och har gett lärarna möjligheten att skapa ett gemensamt förhållningssätt. - Det har varit ett väldigt lyckat certifieringsarbete, säger kompetensnämndens ordförande Christian Bengtzelius (S).
ANNONS

Järfälla gymnasium har nu fått sin hbtq-certifiering från RFSL, och blir därmed kommunens första verksamhet att certifieras.

– Vi vill visa att det är en viktig fråga och vi vill ha en mer inkluderande verksamhet. Det handlar om mänskliga rättigheter och likabehandlingsarbete, säger Christian Bengtzelius (S), kompetensnämndens ordförande.

I och med certifieringen blir Järfälla Gymmnasium Sveriges sjunde certifierade gymnasium.

Certifieringen innebär att all personal utbildats i hbtq-frågor för att få en ökad kunskap om normer och konsekvenser för hälsa och livsvillkor för hbtq-personer.

Elever skrev brev

Christian Bengtzelius berättar att elever har skrivit brev där de berättat om att de inte känner sig trygga på skolan, och att det saknats kunskap kring hbtq-frågor.

I och med sammanslagningen av gymnasierna i Järfälla föll det sig därför naturligt att också skapa nya arbetssätt, menar Christian Bengtzelius.

– Det här är frågor som man sällan pratar om och i och med certifieringen och arbetet med den har lärarna fått en chans att jobba ihop sig och skapa ett gemensamt förhållningssätt, säger han.

Hur har satsningen mottagits?

– Det fanns frågor innan arbetet drog igång, där man ifrågasatte varför vi satsade pengar på det här. Men nu när utbildningen är färdig har jag bara fått positiva kommentarer.

ANNONS

Mariella Augustsson är rektor på skolan och ska nu fortsätta arbetet.

– Certifieringen ligger på personalnivå. Nu ska vi titta på ett sätt att prata om och förhålla oss till undervisning som är inkluderande för alla. Läser du en traditionell matteuppgift är det ofta Nina och Peter, men måste det vara så? Hur kan innehållet i undervisningen visa en bredd av livsstilar och sätt att tänka?

Hos oss blev det väldigt bra

Mariella Augustsson

Utbildningen har tidigare fått kritik för att vara dyr, men också för att exotifieria hbtq-personer. Mariella Augustsson menar att de på skolan inte bara kan hänge sig åt endast hbtq-frågor eftersom skolan ju rymmer många olika människor. De har därför använt certifieringen som en del i ett större arbete.

– Jag har ju i det här fallet inte behövt avsätta elevpeng för att finansiera utbildningen. Effekten för oss är ju att vi har byggt ihop certifieringen med vårt värdegrundsarbete så vi hade behövt göra det här arbetet i alla fall. Och det var otroligt duktigt folk som var här från RFSL.  Jag är väldigt positiv till hur processen sett ut för oss och den går jag i god för. Sen förstår jag att det kan ha sett annorlunda ut för andra, men hos oss blev det väldigt bra, säger hon.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.