Allt fler ”Kim Kardashian-pratar” i mobilen

Både Harnett Berhane och Siem Mekon pratar emellanåt i mobilen med högtalarfunktionen på.
Både Harnett Berhane och Siem Mekon pratar emellanåt i mobilen med högtalarfunktionen på.
Tomas Lindroth; Doktor i Informatik
Thomas Lindroth är doktor i informatik vid Göteborgs Universitet.
Beata Jungselius; Doktorand; Göteborgs Universitet
Doktoranden Beata Jungselius forskar om internet vid Göteborgs Universitet.
Har du retat dig på att allt fler pratar i mobilen med högtalarfunktionen på och telefonen vågrätt framför sig? Enligt internetforskaren Beata Jungselius har det förmodligen en koppling till amerikanska tv-serier.
– Man har sett hur man gör i Keeping up with the Kardashians, säger hon.

Man ser dem på stan, på bussen och i t-banevagnen, folket som skippar handsfreen och snackar högt och brett i mobilen med högtalarfunktionen påslagen. Telefonen håller de lite på sidan, snett framför ansiktet.

Hälsorisker med strålning

– Jag tycker att det är väldigt störande. Speciellt om de skriker och man är trött efter att ha jobbat en hel dag. Och om de pratar om privata saker. Det vill man inte höra, säger Walid Tawid från Akalla.

Vad beror då fenomenet på? Snacket om hälsoriskerna med mobilstrålning kanske. Har folk plötsligt blivit livrädda för att drabbas av cancer?

– Knappast. Vi får nästan aldrig frågor om strålning, säger en anställd i Teliabutiken i Liljeholmen.

En slags amerikanisering

Hans gissning är istället att det finns en koppling till amerikanska realityserier. Beata Jungselius, doktorand som forskar om internet vid Göteborgs Universitet håller med.

– Jag tror att det handlar om att anpassa sig till andras beteenden, om en slags amerikanisering. Man har sett hur man gör i ”Keeping up with the Kardashians: ”Jag skäms inte. Jag tar plats. Jag finns här”, säger hon.

Thomas Lindroth, som är doktor i informatik och specialiserad på vardagslivets IT-användning vid  Göteborgs Universitet,  har pratat mycket om smarta telefoner som interaktionsköldar som vi ibland tar skydd bakom.

En ego-booster

I det här fallet används mobilerna snarare som förstärkare, som en ego-booster för att ta plats i det offentliga rummet.

– Vi behöver ett nytt begrepp för det här. Bergssprängare ligger nära till hands. Liksom de bärbara stereoanläggningar på 80-talet var en del av hårdrockskulturen, använder vissa sin smarta telefon som ett smycke, som ett audiovisuellt uttryck, säger Thomas Lindroth.

Vi har märkt att allt fler pratar i telefon med högtalaren på, är det något du har märkt, eller kanske att du gör så själv? Vad tycker du om det?

Harnett Berhane, 25, Järvastaden, skuldsekreterare.
Ibland gör jag det. Jag gör det mest på jobbet men jag kan även göra det ute om det inte är mycket folk runt omkring. Det är en bekvämlighetsfråga, om man inte har headset eller om det har trasslat ihop sig. Om någon gör det på tunnelbanan så kan jag bli irriterad. Men det beror på vilket humör jag är på.
Siem Mekon, 21, Fittja, jobbar i en skola.
Många ungdomar gör det har jag märkt. Om det är tomt på tunnelbanan så kan jag prata i telefon så, för det är ganska jobbigt att sitta och hålla telefonen mot örat hela tiden. Men om det är mycket folk runt omkring så tycker jag inte att man ska göra det.
Hadis Bitouie, 24, Akalla, sjuksköterska.
Det har jag faktiskt inte tänkt på. Själv skulle jag aldrig prata i telefon så offentligt, för jag är en ganska privat person. Det händer ju att folk bråkar i telefon på tunnelbanan och det blir ju lite obekvämt, så om man har högtalare så blir det ju ännu värre.
Jennifer Connolly, 26, Telefonplan, jobbar på IBM i Kista.
Jag gör själv så,men bara när jag är hemma. Det känns som att jag mer har en konversation med någon då. Jag har lite telefon-skräck, så det är lättare för mig att prata så. Men jag pratar inte så offentligt, då har jag headset. Det skulle vara pinsamt eftersom att folk hör vad personen i andra änden säger.
Walid Tawil, 20, Akalla, jobbar med optik.
Det finns folk som gör det har jag märkt, på tunnelbanan tex. Jag tycker att det är väldigt störande. Speciellt om de skriker och man är trött efter att ha jobbat en hel dag. Och om de pratar om privata saker. Det vill man inte höra. De kanske har tappat hörlurarna och inte orkar hålla telefonen mot örat, men då kan man ju sms:a istället.